Ucraina, țara dintre tăcere și propagandă

1

Conflictul dintre Ucraina și Rusia, a cărei declanșare în februarie 2014 și încheiat cu anexarea Crimeei, s-a petrecut într-o relativă tăcere a jurnaliștilor occidentali, dar a stat pe toată perioada desfășurării sub spectrul unei masive dezinformări din partea Rusiei, care susținea pe toate canalele de comunicare că forțele sale armate nu sînt implicate în nici un fel, iar separatiștii care încercuiau cu tancuri armata ucrainiană și produceau distrugeri cu rachete erau simpli civili, nemulțumiți.

Site-ul Pagina de Rusia.ro arată că pentru polarizarea și atragerea populației civile dar și pentru deformarea percepției internaționale Rusia a folosit știri false menite să genereze ură și frică. În acest sens este citat analistul american Michael Holloway, care, într-un articol pentru publicația americană Realcleardefense arăt că „În timpul anexării Crimeei, guvernul rus a cheltuit peste 19 milioane $ pentru a finanța activitatea a 600 de persoane care au comentat în mod constant articole, au scris blog-uri și au desfășurat activități în social media.”

Un excelent fotomontaj de pe site-ul cotidianului Timpul din Republica Moldova, în care imaginile spun mai mult decît cuvintele puține de update a știrilor, prezintă sintetic desfășurarea evenimentelor. Lectura comentariilor ridică însă un semn de întrebare asupra modului de înțelegere și interpretare a celor întîmplate de către cititorii ziarului. Între aceștia se remarcă un Alexandru Popescu care, prin cele afirmate, încearcă să justifice într-un mod foarte curios acel conflict. Faptul că acest comentator a fost activ doar „acum doi ani” și făcea, comentarii atît în limba română cît și în limba engleză, cu iz de informație certă, dar colorate cu frecvente expresii de argou te face să te gîndești dacă nu cumva era unul din cei 600.

Chiar dacă facem abstracție de cele prezentate trebuie să avem în vedere afirmația lui Vladimir Volkoff[5] conform căreia „informația nu conține niciodată adevărul sută la sută. Pe tot parcursul se strecoară erori, chiar dacă nici un membru al lanțului informativ, de la informator la informat nu are intenții rele.” Mai ales în ultima perioadă cînd, în mod paradoxal, se pare că pe măsură ce posibilitățile de comunicare devin tot mai eficiente informația devine, intenționat sau nu, tot mai coruptibilă.

sursă foto: http://geospatiu.blogspot.ro
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s