Balena Albastră – rușinea internațională a presei

Era începută isteria cu „Balena Albastră” în presă cînd în Iași, la școala „Veronica Micle”, cinci copii s-au jucat, încercînd să-și țină respirația și imediat, după cîteva ore, „Ziarul de Iași” a publicat un articol cu titlul „Cinci elevi de la școala Veronica Micle, sufocați în timp ce jucau «Balena Albastră»!”. N-a fost chiar așa, și-au știut-o și ei. Articolul a rămas însă în online și poate fi citit și-acum. În cîteva minute, textul a fost preluat de revistele de cancan și de alte publicațe mai puțin serioase din peisajul mediatic român. Dezamăgirea am avut-o cînd am văzut, de fapt, că și singura televiziune, în aparență mai „limpede” din România, Digi24, a acoperit subiectul. Astfel, cazul celor cinci copi care au ajuns la spital dintr-o joacă stupidă, a ajuns la Digi24 cu titlul „«Balena Albastră» | Jocul sinistru care a trimis la terapie intensivă cinci copii din Iaşi”. Nimeni nu întrebaseră copiii dacă au auzit de „Balena Albastră” și nimeni, reprezentanți ai școlii sau ai poliției locale care demarase o anchetă, n-avea nici cel mai mic indiciu care să lege întîmplarea de jocul care începuse să fie celebru în presă.

sursă foto: digi24.ro

„Balena Albastră” a fost subiectul scris și rescris de-atîtea ori în presă, că n-ai fi avut cum să stai zece minute pe Internet, fără să te lovești de vreo situație nefericită corelată cu jocul, de expuneri ale sinuciderilor din lumea întreagă care au legătură cu el, de istoricul jocului sau, mai rău, de tot felul de glume și comentarii ale păreriștilor. La fel de infecte și nocive pentru oricine n-ar fi avut vreo legătură cu presa, să poată distinge și să scuture toate articolele, pentru ca apoi să reușească să dibuiască din ele un adevăr, toate au contribuit la amploarea pe care „Balena Albastră” a căpătat-o.

În realitate, jocul a început să fie cunoscut pe o rețea de socializare din Rusia, Vkontakte; un soi de adaptare rusească a Facebook-ului. Povestea de la care „Balena Albastră” a început să fie asociată cu sinuciderea a fost faptul că, la un moment dat, a apărut informația că 130 de tineri ruși s-au fi sinucis la finalul jocului. Această informație, însă, nu a fost verificată de nimeni și numeroase articole care analizau anterior fenomenul au dezmințit-o, spunînd că nu există nicio dovadă clară care să ateste această legătură omniprezentă în presa internațională.

sursă foto: adevarul.ro/ Vkontakte – pagina similară celei de Facebook

Fără să fie preluate de mari publicații, analize care au prezentat obiectiv această isterie au existat. Au fost analiști aproape din toate țările care au publicat texte de opinie sau care au dezbătut problema – însă pe paginile lor personale sau în cîteva publicații online, care le-au mai preluat. În ciuda lor însă mulți oameni cred în continuare că „Balena Albastră” e jocul sinuciderii și, într-un obicei comun, s-a păstrat loc de glume constante pe seama fenomenului. Și e de învinovățit. Cu cît se vorbește mai mult, dezinformat, într-o notă umoristică sau sarcastică despre „Balena Albastră” – cu atît va deveni un joc mai cunoscut și-o rușine care va pluti asupra presei pentru o perioadă mai lungă de timp.

sursă foto deschidere: vice.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s