Erdogan demisionează dacă Rusia are dreptate

La o conferință de presă la Moscova, mai mulţi oficiali din Ministerul rus al Apărării au declarat, miercuri, că în prezent sunt cunoscute cel puțin trei din rutele folosite de Statul Islamic pentru a furniza petrol Turciei: traseul vestic care duce către porturile turceşti de la Mediterană, traseul nordic către rafinăria din oraşul Batman şi traseul estic pe care petrolul este dus la bază uriaşă de transbordare din oraşul Cizre.  „Acestea sunt cele trei rute cheie prin care este introdus petrolul teroriştilor jihadişti pe teritoriul Turciei din zonele controlate de ISIS în Siria şi Irak”, a declarat generalul Serghei Rudskoy. Ministerul rus al Apărării l-a acuzat direct pe președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, că profită, împreună cu familia sa, de pe urma contrabandei cu petrol, făcută de organizația teroristă Statul Islamic.

 

9378331

 

Oficialii ruşi au prezentat apoi o serie de imagini surprinse cu ajutorul sateliţilor în care apar numeroane cisterene sau camioane care trec granița din Siria spre Turcia.

„Pe 28 noiembrie, cel puţin 50 de cisterne au fost semnalate lângă Kara-Chokh”, a mai indicat Rudskoy prezentând în continuare fotografii care să întărească spusele sale şi implicit acuzaţiile formulate de preşedintele rus Vladimir Putin la Turciei care ar fi doborât, pe 24 noiembrie, un SU-24 rusesc pentru a-şi proteja rutele de contrabandă. Potrivit lui Putin, Turcia este principalul consumator de petrol al Statului Islamic iar preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi familia sa sunt implicaţi în afaceri cu gruparea jihadistă.

 

rute-petrol-isis

 

Erdogan susţinea că va demisiona imediat din funcția de președinte dacă acuzațiile Moscovei sunt probate. „Eu nu voi mai rămâne în scaunul de președinte niciun minut dacă Rusia va aduce probe în susținerea afirmațiilor sale. Iar cei care propagă aceste calomnii nu trebuie să mai rămână în scaunele lor”, a mai declarat Erdogan.

Anterior, ministrul adjunct rus al apărării, Anatoli Antonov, acuzaye  ”clasa politică de la conducerea Turciei, inclusiv pe președintele Erdogan și familia acestuia”, de implicare în comerțul ilegal cu petrol al grupării teroriste Statul Islamic.

Antonov a făcut referire în special la ginerele lui Erdogan, Berat Albayrak (37 ani), care a condus mult timp grupul Calik Holding, specializat în energie, și la unul din fiii președintelui turc, Bilal, care deține mai multe firme de lucrări publice și de transport maritim.

Relațiile dintre Ankara și Moscova traversează în prezent o perioadă de tensiuni după ce aviația turcă a doborât la 24 noiembrie un bombardier rus la frontiera cu Siria. Autoritățile de la Ankara susțin că avionul militar rus a încălcat spațiul aerian al Turciei, ceea ce Moscova neagă, afirmând că aparatul său de zbor se afla la un kilometru distanță de granița turcă.

 

media_144906601593454700

 

Pe de altă parte, secretarul de stat american John Kerry a declarat că Turcia s-a angajat să-și controleze frontiera cu Siria, mai ales în lungul regiunilor controlate de Statul Islamic. Tot Kerry crede că este în interesul Turciei să pună capăt contrabandei cu petrol, sursa principală de finanțare a milițiior Statului Islamic.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s