Estul Ucrainei, frontul-fantomă de război

„Potrivit Națiunilor Unite, de la începutul lui 2014, circa 10.000 de persoane și-au pierdut viața în conflictul din Estul Ucrainei” spune agerpres.ro, într-un articol publicat pe 2 aprilie, care relatează succint cum în Estul Ucrainei au fost raportate noi confruntări dintre trupele guvernamentale și separatiștii proruși. Deși armata ucraineană afirma că a fost ținta unei serii de 37 de atacuri, soldații ucrainieni au respectat armistițiul și nu au ripostat.

screenshot / sursă: agerpres.ro
screenshot/ sursă: agerpres.ro

Deși încă există atacuri și statisticile care anunță numărul persoanelor care au murit în conflictul care continuă să mocnească în Estul Ucrainei, presa internațională pare să nu-l mai observe. Presa din România publică relatări scurte, preluate apoi de cîteva publicații, doar în momentul în care conflictele iau amploare și numărul răniților crește. În 2014, cînd rebelii din Republica Populară Donețk au organizat un fel de alegeri pentru președinte și parlament, Casa Jurnalistului a publicat un reportaj de mare întindere, semnat de Lina Vdovîi și Vlad Ursulean, care avea titlul „Plăcinte și război în Donețk”. Pe-atunci numărul morților se număra și în presa din Occident și, prin urmare, și în presa românească.

screenshot/ sursă: casajurnalistului.ro

Astăzi însă puține publicații mai amintesc despre luptele separatiștilor proruși cu soldații ucrainieni. Fluxul informațiilor nu este unul continuu și relatările de la fața locului, precum cea amintită anterior, lipsesc cu desăvîrșire. Acest război poate fi umbrit și ascuns de presa internațională și din cauza manipulărilor rusești. Nu este deloc secret faptul că Rusia folosește tot felul de trucuri – articole care răspîndesc informații false, pagini de internet care analizează subiecte imaginare, pentru a distrage atenția cititorilor de la subiectele adevărate și controlează, prin oamenii infiltrați pe care îi are la conducere, multe dintre publicațiile, în aparență serioase, internaționale. Astfel, ca în multe alte cazuri, războiul din Estul Ucrainei va rămîne în continuare unul neștiut, eclipsat de amploarea conflictelor inernaționale în care sînt implicate alte mari puteri ale lumii și care poate va sta doar la cheremul unei salvări venită din partea unor jurnaliști, și de data aceasta, dedicați presei independente.

sursă foto deschidere: casajurnalistului.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s