Instabilitatea sistemului constituțional turc

Din cauza rezultatelor nevaforabile ale alegerilor parlamentare din luna iunie a anului 2015, Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, unul din fondatorii Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) a convocat în luna noiembrie noi alegeri legislative în speranța obținerii majorității.  Principalul scop al acestuia a fost preluarea controlului asupra țării, fapt ce a accentuat tensiunile între conservatori și laici, în urma obținerii unor rezultate bune.

Tentativa de lovitură de stat militară din Turcia ce s-a produs pe 15 iulie 2016 a avut drept cauză tendințele autoritariste ale lui Erdogan; armata turcă a încercat să preia puterea politică prin înlăturarea Administrației Recep Tayyip Erdogan, însă a eșuat și a produs moartea a 265 de oameni.

Imediat după tentativă, Administrația a instituit starea de urgență urmînd ca în luna octombrie să fie prelungită cu trei luni și a suspendat aplicarea prevederilor Convenției Europene pentru Drepturile Omului.

În urma acestui conflict 50.000 de persoane au fost suspendate din funcții sau arestate, în condițiile în care Administrația lansase o campanie împotriva adversarului Fehtullah Gulen. Astfel s-a produs blocarea temporară a bazei aeriene de la Incirlick, iar relația cu Germania s-a înrăutățit, Ankara acuzînd ca nu a condamnat în timp util cele petrecute.

Autoritățile din Turcia au anunțat că vor închide 131 de instituții mass-media, respectiv 3 agenții de știri, 16 canale de televiziune, 23 de posturi de radio, 45 ziare, 15 reviste și 29 de edituri: ,,Potrivit Centrului pentru Libertate din Stockholm, aproape 200 de jurnaliști au fost arestați și 150 instituții media au fost închise în urma loviturii de stat de anul trecut. Mulți jurnaliști sunt în închisoare și oprimați în China, Rusia, Belarus şi țări din America Latină, Africa sau Asia”, a declarat Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Și relația UE-Turcia a avut de suferit existînd temeri că Ankara ar putea renunța la acordul privind limitarea imigrației.

capture-20170605-213615.png

sursă: mediafax.ro

Cu două săptămîni înainte de incident, Rusia și Turcia au hotărît să reia relațiile de cooperare bilaterale.  Asasinarea ambasadorului rus la Ankara, Andrei Karlov a reprezentat un risc de renunțare la înțelegere, însă Președintele Rusiei, Vladimir Putin a cerut garanții de securitate argumentînd ca Administrația de la Ankara este responsabilă de asigurarea diplomaților ruși aflați pe teritoriul turc.

2083d3e4-4d5b-4532-9e98-c21d760d72b0.jpg

În urma celor petrecute Turcia va deveni o țară controlată din toate punctele de vedere din cauza regimului insituit de Erdogan, bazat pe o îmbinare între comunism și fascism.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s