Mass media, tu #reziști ?

Început de 2017.

La două săptămîni după învestirea în funcție a guvernului PSD-ALDE condus de Sorin Grindeanu, în România încep protestele împotriva Ordonanței 13 și împotriva modificării Codului Penal în ceea ce privește dezincriminarea abuzului în serviciu. Numărul oamenilor care au protestat în toată țara a crescut considerabil cu fiecare zi ce trecea. De la 5000 în 18 ianuarie și pînă la 500.000 în seara de duminică, 5 februarie. În majoritatea orașelor importante ale țării oamenii ieșeau în stradă pentru a-și exprima furia, frustrările, regretele și pentru că își doreau dreptatea. Dreptatea ce li se cuvenea.

protest-5-februarie-19-Copy-1-1024x683

Pe lîngă faptul că protestele din această perioadă au fost pentru țara noastră unele din cele mai puternice din ultimele decenii, acestea au reprezentat fără doar și poate ,,deliciul’’ televiziunilor și al mass mediei, în general.

Totuși, mai mult ca niciodată parcă, în această perioadă s-a observat impactul online-ului în ceea ce privește rapiditatea și vigilența cu care s-au răspîndit informațiile și noutățile legate de mișcările din stradă.

Facebook-ul devenise practic ,,masa rotundă’’ unde se stabilea următorul pas.

lege-gratiere

De asemenea, în fiecare zi pe site-urile de socializare apărea cîte o nouă imagine a vreunui amator sau fotograf pasionat cu mesajele transmise de protestatari, pe cît de originale pe atît de încărcate emoțional. Impactul era unul și mai puternic atunci cînd această pancartă era ținută în mînă de vreun copil.  Majoritatea acestor imagini erau preluate ulterior  de mass-media.

copii-1486228992

În ceea ce privește modul în care televizunile au reflectat protestele împotriva Ordonanței 13, trebuie remarcat faptul că s-a încercat promovarea unei teorii și anume ideea că protestatarii ar fi fost scoși în stradă de multinaționale, de corporații, ba chiar că au fost și plătiți pentru a face acest lucru.

Derapaje în ceea ce privește modul în care au fost reflectate în mass media protestele #rezist sau Tineriada, cum au fost numite ulterior, au existat pe toate canalele media, în proporții diferite, ce-i drept.

image_0122-2025-ch-21-_tb900

fullscreen-capture-1222017-70607-pm.bmp_tb900

Posturile Antena 3 și România Tv au fost amendate pentru felul în care au redat imaginea protestelor, iar B1 Tv și Realitatea au fost sancționate cu somații publice.

Referitor la Antena 3, Dorina Rusu a spus că telespectatorii au avut sentimentul că televiziunea își bătea joc de ei.

”Mai ales în atmosfera de atunci şi mai ales în condiţiile în care oamenii ieşiseră în stradă pentru că aveau o nemulţumire faţă de ceea ce ei au considerat un abuz al guvernului era normal din punctul meu de vedere să provoace acest număr foarte mare de reclamaţii. Oamenii au avut pe bună dreptate sentimentul că şi-au bătut joc de ei cei de la Antena 3, că s-au spus minciuni în legătură cu scopul protestelor lor şi felul în care au ajuns în stradă. Cine a venit să îi aducă pe acei oameni de acasă, SRI? Ce legătură avea Colectiv, Bamboo, lovitura de stat? Au creat o întreagă reţea de minciuni”, a spus Dorina Rusu.

sursa: http://www.digi24.ro

De asemenea titlurile din mass media erau vagi, pe un ton paranoic, senzaționalist.

646x404

image_0122-2021-ch-21-_tb900

Nu știm motivele pentru care televizunile au ales să reflecte așa și nu altfel imaginea unei Românii ce a vibrat pentru a construi istorie. Ceea ce știm cert e faptul că s-a văzut ruptura, declinul, discrepanța între o țară puternică și o țară în care predomină partizanatul politic.

Întrebarea e: cine rezistă mai mult?

proteste-2-februarie-23-Copy-1024x683

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s