Mélenchon, cîștigătorul care n-a ajuns în turul doi

În timpul desfășurării alegerilor din Franța, după desfășurarea primului tur, am avut șansa să întîlnesc cîțiva studenți francezi care și-au exercitat dreptul la vot. N-a fost prea dificil să fac o corelație cu ultimele alegeri prezidențiale din România sau cîteva asocieri între campaniile lor de susținere și mesajele pe care le-au folosit și cele folosite de români în timpul protestelor desfășurate în februarie.

sursă: opiniastudenteasca.ro

Francezii văd diferit lucrurile care se întîmplă la ei în țară, față de cum le vedem noi. Faptul că Emmanuel Macron este actualul președinte al Franței este, din punctul de vedere al tinerilor, un noroc al noului președinte. Locul la conducere i-a fost oferit, nu așa cum ar crede oamenii la o primă analiză, de către numărul mare de votanți – ci chiar de adversara sa din turul al doilea, de către Marine Le Pen. Pentru că francezii n-au vrut ca ea să le conducă țara s-au mobilizat și așa au ales „răul cel mai mic”, adică Macron, candidatul care rămăsese. Fără să se ascundă și fără să-și explice cum a fost posibil ca tocmai preferatul lor și, public afirmat, al unei generații întregi de tineri francezi, Jean-Luc Mélenchon, să nu fi ajuns în turul al doilea, tinerii s-au autoconvins să iasă la vot, doar pentru a se asigura că Le Pen, candidata extremei drepte, nu va fi cea care va cîștiga.

sursă foto: dailyexpress.com

Deși greu de înțeles, în primă instanță, de ce tinerii l-au preferat pe Mélenchon, după o scurtă sesiune de explicații lucrul acesta devine firesc, chiar dacă omul politic a făcut parte dintr-un partid comunist. Mélenchon a fost singurul candidat care, în timpul alegerilor, a încercat să-și adapteze discursul pentru publicul la care a vrut să ajungă. A țintit categoriile de vîrstă, și-a format o echipă de imagine și comunicare alcătuită doar din profesioniști și împreună au pus la cale o campanie electorală care s-a folosit de toate canalele de comunicare posibile, să ajungă la public. Și l-a cîștigat. Adecvarea a fost cea care l-a făcut pe Mélenchon, chiar dacă nu unul dintre primii doi candidați, dar sigur cel mai iubit; un formator de opinii și un om cu un cuvînt de spus, chiar și în urma alegerilor.

Chiar dacă fără să-i fi acordat multă încredere, cei care l-au votat pe Macron așteaptă acum să vadă de ce abilități dispune și ce anume din planul electoral va pune în aplicare; cu toții stau de veghe, fără să slăbească chiar și-o clipă din ochi democrația și par să fie gata oricînd să pună de-o nouă grevă – cine știe, de data asta poate chiar și de una preventivă.

sursă foto deschidere: sputniknews.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s