Nevoie de cartografi – Criza din Ucraina

Douăzeci și unu noiembrie 2013, o zi neagră pentru Ucraina, o zi în care președintele de atunci Viktor Yanukovych suspenda pregătirile pentru implementarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană.

Decizia președintelui pro-rus a condus la o serie de evenimente ce aveau să schimbe istoria țării și să provoace un conflict de care Rusia s-a folosit pentru a-și realiza propriile obiective.

Deși pe 22 februarie 2014 Yanukovych este nevoit să fugă din țară datorită protestatarilor, țara este lăsată într-o criză politică, situație favorabilă pentru Rusia care se foloseste de situația precară și crează presiuni asupra peninsulei Crimeei.

O săptămână mai târziu, oameni  înarmați, pro-ruși, au început să acapareze în mod gradat peninsula provocând proteste și incidente violente.

Inițial Rusia a negat acuzațiile, afirmând că acești militanți porecliți “oamenii verzi” în Ucraina fac parte defapt dintr-o mișcare locală de defensivă. Au recunoscut mai târziu că forțele armate prezente acolo erau soldați ruși fără insigne.

Până pe 27 februarie 2014, soldații ruși preluase controlul asupra clădirii parlamentului din Crimeea.

Aceștia instaurează forțat un guvern auto-declarat pro-rus despre care se spunea că va ține un referendum referitor la independența de Ucraina. După referendul nerecunoscut la nivel internațional, Rusia anexează Crimeea pe 18 martie 2014.

c0e979fd4fad943f7b1acd7b584f2789--hitler-meme-putin-funny

Presa internațională a reacționat foarte ciudat la aceste întâmplări care în mod normal ar fi ocupat prima pagină vreme de luni bune. Surprinzător, parcă toate marile publicații au închis ochii la un eveniment de o asemenea grandoare, prezentând doar câteva informații succinte dar nimic concret, fără o investigație corespunzătoare.

Chiar și acum, 3 ani mai târziu, pe internet nu se găsesc decât articole ce datează din anul 2014, articole ce nu dezvăluie mare lucru ci mai degrabă afirmă că presa internațională cunoaște situația însă dintr-un oarecare motiv subiectul nu este dezvoltat.

Acțiunile Rusie au fost blamate de celelalte state însă nu s-au luat măsuri în niciun fel, oameni înarmați cu pregătire militară încă mișună în Ucraina la granița cu Rusia, conflictele armate sunt în floare și totuși nimeni nu spune nimic.

Între timp, având în vedere că teritoriile rusești sunt tot mai multe, am avea nevoie de cartografi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s