Ordonanța adoptată, România scandalizată

Pe 31 ianuarie 2017, la miez de noapte, Guvernul României a adoptat proiectul de lege privind grațierea, care va merge în Parlament, și a adoptat prin ordonanță de urgență schimbarea codurilor penale, care include dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu.

 

protest_gratiere(6)

 

Guvernul României plănuieşte să dezincrimineze o serie de abuzuri de putere printr-o ordonanţă de urgenţă care ar putea încuraja corupţia, scrie Reuters în baza unui anunţ al procurorului general.

Noul cabinet de stânga a dezvăluit luna aceasta planurile de a acorda graţiere şi de a dezincrimina o serie de infracţiuni. Măsurile au pornit cele mai ample valuri de proteste din 1989, de la căderea Comunismului, potrivit Reuters, şi au atras critici din partea preşedintelui, sistemului judiciar, grupurilor civice şi diplomaţilor.

Şi publicaţia americană The Washignton Post a scris despre proteste: „Guvernul României a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru a dezincrimina  abuzurile de putere, o lovitură pentru efortul de ani de zile împotriva corupţiei din ţara est-europeană.“

Peste 500 de oameni au protestat, miercuri dimineaţă, în Piaţa Victoriei, cerând demisia Guvernului, după adoptarea, în noaptea de marţi spre miercuri, a Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea codurilor penale. Oamenii care s-au strâns în Piaţa Victoriei scandează „Hoţii”, iar unii dintre ei au venit cu tobe şi vuvuzele. Protestul a avut loc la câteva ore după manifestaţia din Piaţa Victoriei la care au participat peste 15.000 de oameni. Manifestaţii au avut loc şi în alte oraşe din ţară: Arad, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Braşov, Ploieşti şi Timişoara.

 

image-2017-01-18-21541188-0-protest-impotriva-legii-gratierii-pta-universitatii-2_tb730

 

Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvernul Grindeanu marţi seară privind modificarea codurilor penale a fost publicată în Monitorul Oficial, iar cea mai mare parte a prevederilor urmează să intre în vigoare la 10 zile de la publicare. Preşedintele Klaus Iohannis a propus miercuri, la şedinţa plenului CSM, să discute sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu un conflict de natură constituţională după adoptarea OUG pe justiţie. Consiliul Superior al Magistraturii consideră că adoptarea, marţi seară, a proiectului pentru modificarea codurilor penale, în condiţiile în care plenul CSM se întruneşte miercuri dimineaţă pentru a-l aviza, reprezintă o nesocotire gravă a dispoziţiilor legale.

Într-un comunicat de presă, Consiliul Superior al Magistraturii apreciază că solicitarea Ministerului Justiţiei, transmisă CSM marţi, la orelor 17.00, de avizare a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, nu reprezintă o intenţie reală în obţinerea avizului prevăzut de lege, în condiţiile în care în seara aceleiaşi zile proiectul a fost adoptat în şedinţa Guvernului, anterior consultării corpului profesional şi avizării de către CSM.

 

Protest-5-februarie-2017

 

Anterior şedinţei Guvernului din seara zilei de 31.01.2017, ministrul justiţiei a fost personal înştiinţat şi invitat să participe, în calitate de membru de drept al CSM, la şedinţa Plenului convocată de urgenţă pentru data de 01.02.2017, ora 9.00, tocmai pentru analizarea şi dezbaterea solicitării de avizare. Consiliul Superior al Magistraturii consideră că adoptarea proiectului în condiţiile menţionate reprezintă o nesocotire gravă a dispoziţiilor legale în materia avizării şi a punctului de vedere pe care Plenul CSM avea abilitarea legală de a-l exprima“, arată CSM, miercuri.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s