Presa turcească cîntă în strună sistemului

 

Sursă foto: voanews.com
Sursă foto: voanews.com

Pe lângă capturarea instituțiilor de stat, una din măsurile ce prevestesc instaurarea unui regim autoritar este transformarea presei în instrument de manipulare și propagandă. Din nefericire, aceasta este o practică des folosită în lume. Conform statisticilor privind libertatea presei, țări precum Coreea de Nord, Siria, China, Cuba ocupă ultimele poziții în clasament. Turcia se situează pe locul 155 din 180.

Contextul la care ne referim și care a condiționat, în mod clar, agravarea situației privind libertatea de expresie a jurnaliștilor din Turcia ține de tentativa eșuată de lovitură de stat din 15 iulie 2016. În urma acesteia, aproximativ 290 de oameni au decedat, Parlamentul turc de la Ankara, precum și Palatul Prezindențial au fost atacate cu bombe.

Sursă foto: thecommentator.com
Sursă foto: thecommentator.com

Autenticitatea loviturii de stat este însă pusă la îndoială de numeroși lideri ai opoziției, precum și de experți internaționali. Este vehiculată ipoteza conform căreia însuși președintele  Recep Tayyip Erdoğan ar fi pus-o la cale, tocmai pentru a-și consolida puterea și a cîștiga susținerea populației. Așadar, în urma evenimentelor sîngeroase, Erdoğan se transformă, din lider autoritar, în „salvatorul” poporului turc. Au loc numeroase arestări, demiteri ale profesorilor, judecătorilor, militarilor.

Sursă foto: rt.com
 Sursă foto: rt.com

Potrivit Centrului pentru Libertate din Stockholm, aproape 200 de jurnaliști au fost arestați și 150 instituții media au fost închise.

Cu ocazia Zilei Mondiale a libertății presei, Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, a făcut declarații ce confirmă situația critică a mass-mediei din întreaga lume, referindu-se la Turcia ca la „cea mai mare închisoare pentru jurnalişti din lume”.

Sursă foto: evz.ro
Sursă foto: evz.ro

În mod evident, tentative de a submina puterea din Turcia au existat și pînă la tentativa de puci de anul trecut. Reținerea, refuzarea accesului pe teritoriul turc, deportarea sunt doar cîteva dintre practicile la ordinea zilei. Ținta acestor acțiuni par să fie jurnaliștii europeni, în mod deosebit cei germani. Articolul „Is Turkey Safe For Foreign Journalists?”, publicat pe platforma The Global Post, oferă numeroase exemple în acest sens, reușind să scoată la lumină adevărata „democrație” din Turcia.

Și dacă jurnaliștilor străini li se aplică sancțiuni de acest fel, nu e este atît de greu să ne imaginăm situația reprezentanților locali ai mass-media. Acestora le este îngrădită libertatea de exprimare prin cele mai efective mijloace.

Cînd presa este aservită puterii politice, nu mai putem vorbi despre trasparență sau libertate de decizie. Aranjamentele politice din Turcia par să fi capturat „cîinele de pază al democrației”, care a încetat să mai latre, devenind un căţeluş ce se gudură la picioarele stăpînului.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s