Știrile externe rămîn în afara țării

În presa românească, știrile externe nu ocupă un loc foarte important. Dacă analizezi un jurnal de știri transmis de către canalele de televiziune ale unor țări occidentale, ai să ajungi cu rapiditate la concluzia că la noi, dacă nu sînt inexistente la toate televiziunile și în toate publicațiile tipărite sau online, prezența lor este, în orice caz, redusă.

Poți distinge cu ușurință în peisajul mediatic din România care este televiziunea care se ocupă serios de transmiterea știrilor externe și care are colaboratori plătiți în străinătate – televiziunea națională, anume TVR 1. Din buletinele lor zilnice de știri nu lipsesc niciodată știrile externe, chiar dacă de multe ori amploarea subiectului tratat este neglijată și prezența acestora în grilă este una care le defavorizează. În ceea ce privește presa scrisă, deși tot pe stiri.tvr.ro, la categoria „Extern” poți să te informezi cel mai bine în ceea ce privește subiectele importante la nivel național, multe dintre publicațiile online au și ele secțiuni speciale, dedicate unor astfel de subiecte menite să țină publicul român în legătură constantă cu lucrurile care se petrec și în afara țării.

sursă foto: stiri.tvr.ro – Extern

În spatele unei analize și a unei treceri în agendă a prezenței scăzute a știrilor externe în presa românească, stau și cauzele lipsei răspîndirii lor. Astfel, unul dintre motivele reale din cauza căruia acestea lipsesc aproape cu desăvîrșire este lipsa unei legături dintre subiectele de interes internațional cu subiectele locale, care interesează strict persoanele de la conducerea trusturilor media. Acestea văd posibila angajare a unor corespondenți în afara țării drept o risipire a resurselor și informarea publicului larg nu reprezintă pentru ei o prioritate. Cîtă vreme televiziunea, respectiv publicația nu poate influența în niciun fel publicul și nu poate servi deloc propriilor interese, invenstirea unor fonduri într-un asemenea demers se transformă într-un act inutil și, prin urmare, devine inexistent.

sursă foto: digi24.ro

Un exemplu concret al lipsei de interes a presei românești față de subiectele tratate pedant în presa internațională al fi cel pe care acestea îl acordă tratării problemelor mediului înconjurător. Dacă încălzirea globală este astăzi într-un top trei al celor mai discutate lucruri în presa occidentală, pe agenda publică a presei românești aceasta nici măcar nu este prezentă. Faptul că politicienii români sînt dezinteresați se reflectă, de asemenea, în tratarea superficială a subiectelor importante și, prin urmare, în presa românească rămîn să fie tratate, din plan internațional, doar catastrofele sau subiectele care-ar putea, cumva, printr-o distrosiune, să servească interesului vreunui baron local.

sursă foto deschidere: http://climatenewsnetwork.net

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s