Ucraina la răscruce Pro-Rusă/Pro-Europeană

Ucraina, stat de margine, de perfierie al Rusiei a suferit întreaga sa existenţa din cauza acestei localizări nefericite pe care. Chiar dacă istoria spune clar motivele Rusiei de invazie continuă, acestea nu sunt pertinente în ochii pro-europenilor. Din 1991, de la câştigarea independenţei sale, Ucraina se ocnfrunta cu multe probleme, care şi până astăzi sunt muşamalizate de presă internaţională.

Viktor_Ianukovici_bbc
Viktor Yanukovych- sursa Rador

Ce cunoaştem clar despre Ucraina şi această criză existenţială prin care trece, sunt date din 2013, când președintele Viktor Yanukovych suspendă pregătirile pentru implementarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, afirmând că apropierea de Rusia ar fi adus aceleaşi beneficii ţării precum Europa. Drept răspuns acestui gest, peste 2000 de oameni protestau paşnic în Piaţa Independenţei din Kiev.

2
sursa: Casa Jurnalistului

În urma acestor proteste, Viktor Yanukovych a fost suspendat din funcţie şi în locul său a succedat Oleksandr Valentinovici Turcinov. Dar protestele nu au fost înăbuşite, iar revolta oamenilor a devenit tot mai violentă. Această violentă s-a datorat infiltrării mascate a unormilitari suri, acre provocau manifestări pline de ură şi distrugerea locurilor publice.

Dar acesta a fost doar un simplu motiv pentru care Rusia, în 24 Februarie 2014, în mod oficial, infiltrează în Crimeea trupe militare, care preiau controlul cădirilor militare, dar şi a aeroportului. Au urmat apoi şi regiunile Donețk și Luhansk în acapararea ţării.

Stabilirea Rusiei pe teritoriul Ucrainei nu este o surprindere pentru lume, având în vedere că Vladimir Putin afirma cu vehemenţă că regiunea Crimeea aparţine de drept Rusiei. Tocmai de aceea, după alegerea noului președinte Oleksandr Valentinovici Turcinov, un comandant pro-rus a preluat controlul în Parlamentul Crimeei, zona fiind ocupată de separatiști pro-ruși.

4
sursa: Casa Jurnalistului

Presa a mediatizat la momentul respectiv atacurile, violenta şi actele de invazie ale Ucrainei. Oana Maroccico, venită în Iaşi la Seminarul Internaţional de Jurnalism, povestea despre experienţa ei în Ucraina, afirmând că piaţa din Kiev era împânzită de jurnalişti, iar ea a trebuit să îşi pună pe camera de filmat steagul Ucrainei pentru a arăta solidaritate faţă de ţara şi pentru a putea filma pentru BBC în interiorul ţării.

5
sursa: BBC

La fel a povestit şi Lina Vdovii, de la Casa Jurnalistului, care plecată în regiunea Donetk pentru un reportaj a trebuit să mintă despre identitatea sa pentru a putea sustrage informaţii de la localnici, iar militarii pro-europeni şi armata locală, ucraeniana i-au ajutat să iasă din zonele de conflict.

În 2015, orice ştire devine tot mai rară, pe seama conflictului. Deși conflictul este prezent și acum. Tot în sfera conflictului, o investigație a site-ului bellingcat dezvăluie că întro fostă tabără urcainiană, au loc antrenamente pentru soldații pro-ruși.1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s