Un „nu” prea tînăr ca să #reziste

Vara trecută, cînd în Turcia a avut loc lovitura de stat organizată de grupul de militari din cadrul Forțelor armate, pînă și televiziunea națională turcă, „TRT1” a fost ocupată de aceștia, care au anunțat că țara este condusă de „Consiliul Păcii”. Aceștia au încercat să înlăture de la putere Administrația Recep Tayyip Erdogan, dar complotul militar a fost imediat blocat. După cîteva ore de confruntări militare, lovitura de stat a fost anunțată de către cei de la Reuters ca fiind una eșuată; în urma ei rămînînd, conform mediafax.ro, doar 265 de morți și 3.000 de militari arestanți preventiv.

sursă: mediafax.ro

Tot în urma loviturii de stat au început să fie dezvăluite și problemele cu care presa turcă trebuia să se confrunte. Cenzura dură căreia i s-au împotrivit jurnaliștii i-au făcut, în zilele care au precedat conflictul, să fie anchetați, să li se deschidă procese sau chiar să ajungă la închisoare. Presa internațională a dat atunci dovadă de solidaritate; au existat articole scrise despre jurnaliștii turci și chiar campanii realizate de fundațiile inernaționale de susținere a libertății presei, care militau pentru cunoașterea situației, pentru aducerea acestor cazuri în atenția publică și care au început să caute soluții.

Anul acesta, pe 16 aprilie, turcii au avut însă de decis soarta țării lor. Fără să sune clișeic, referendumul la care aceștia au trebuit să răspundă de această dată a fost decisiv – turcii au avut de ales dacă vor ca țara lor să se transforme dintr-o democrație parlamantară într-un sistem prezidențial. Potrivit dcnews.ro, în urma numărătorii voturilor, 51,7% dintre cetățeni au votat că „da”, doresc ca Turcia să fie tranformată într-un sistem prezidențial, restul acestora dorind să păstreze democrația parlamentară.

sursă: dcnews.ro

Urmărind jurnaliști turci, editori și pagini de Facebook create de presa independentă, n-a fost prea greu să vezi nemulțumirea unei anume părți a populației – tinerii. Aceștia au ieșit în stradă imediat ce au constatat în mediul online că multe dintre voturile lor au fost lăsate în afara numărătorii sau după ce au văzut filmulețe distribuite cu aceleași persoane care votau „da” de mai multe ori. Văzînd tabăra „nu” cum s-a organizat singură pe Facebook, felul în care a protestat și în care s-a informat singură – ar fi fost imposibil să nu o asemeni cu tabăra „#rezist” din România și să nu devii, măcar pentru cîteva momente, solidar.

sursă: Öğrenci Kolektifleri – pagină de Facebook creată de protestatarii turci, din tabăra „nu”

foto deschidere: Facebook

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s