Victoria lui Emmanuel Macron pentru viitorul european

Într-o Europă în declin, cîștigarea alegerilor de către Emmanuel Macron vine ca o nouă șansă pentru viitorul european. Această observație poate fi regăsită în discursurile celor doi candidați – Marine Le Pen și Emmanuel Macron. Cei doi candidați, reprezentanți ale unor partide atipice, din afara celor tradiționale au același obiectiv: reformarea Franței, care se confruntă cu probleme economice serioase.

Din discursul pe care l-a avut Marine Le Pen se poate observa că aceasta era adepta unui naționalism, dorea să îmbunătățească situația din Franța prin inițiative anti-UE, anti-NATO, anti-globalizare și, pînă la urmă, anti-imigranți, considerîndu-i pe acești din urmă vinovați de problemele Franței. Pe de altă parte, Emmanuel Macron abordează o strategie de fond, prin care, consideră că eliberarea Franței nu se poate face decît odată cu schimbarea fondului, adică a situației din Europa.

Finalitatea alegerilor din Franța a fost discutată în presa românească mai mult din perspectiva personajului ales, a profilului său și a vieții sale persoanele. Relația cu fosta lui profesoară și gesturile de după confirmarea cîstigării alegerilor au fost mai importante și mai atractive decît esențialul pe care îl presupun aceste rezultate în viitorul european.

Am observat pe pagina de știri Digi24, care se consideră a fi o publicație serioasă, subiecte dintre cele mai senzaționaliste și cu caracter monden:

PORTRET. Viitoarea primă doamnă a Franței: profesoara devenită soția elevului   

Un alt articol prezintă în detaliu viața noul președinte al Franței, relatînd istoricul relației celor doi, publicînd totodată imagini din adolescența lui și materiale video de la nunta celor doi.

FOTO. Imagini de colecție cu Emmanuel Macron și soția sa, pe vremea când îi era profesoară la liceu

Chiar și agenția de presă MediaFax a scris articole și a publicat fotografii despre acest subiect. Unele publicații de nișă au scris pe această temă. Un exemplu în acest sens este Ziarul Financiar, care, pe data de 30 aprilie a.c. a publicat un articol despre Brigitte Trogneux.

franta1

Presa internațională a avut subiecte mult mai serioase. Spre exemplu, la o zi după alegeri, pagina web a BBC a avut 17 postări care aveau în vedere alegerile din Franța, abordările erau diferite, însă tratatau chestiuni diferite de zona mondenităților.

franta2

The Guradian a publicat pe data de 08 mai 27 de articole despre victoria lui Emmanuel Macron. La fel, în fluxul de știri nu există texte care vorbesc despre viața persoanală a noului președinte.

franta3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s