Balena albastră, mit internațional

„Un eveniment deosebit de grav a avut loc în dimineaţa zilei de vineri, 17 martie, la Şcoala gimnazială „Veronica Micle“ din Iaşi, unde mai mulţi copiii au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce ar fi jucat un joc periculos, de întrerupere a respiraţiei. „Balena Albastră“, jocul care împinge la sinucidere, se numără printre ipoteze.” așa începe relatarea publicată pe adevarul.ro  în data de 17 martie a.c.

Din cele de mai sus se înțelege gravitatea subiectului, iar faptul că un joc împinge la sinucidere captează cu rapiditate atenția orcărui părinte. Dar de unde și mai ales cum s-a propagat acest joc în presa romanească?

Potrivit Hotnews.ro apariția acestui joc s-ar fi realizat pe rețeaua socială Vkontakte, varianta rusă a Facebook-ului .  „Balena Albastră“ este un joc sinistru care  presupune ca participanții care acceptă să ia parte la acesta vor fi îndrumați de călăuze să facă diverse activități,  ajungând până la sinucidere.

627x0.png

Propagarea acestui joc a cunoscut o ascensiune colosală în momentul în care au apărut și cifre ale celor care ar fi murit după ce au finalizat acest joc, mai exact, majoritatea site-urilor au relatat că ar fi vorba de peste 130 de tineri din Rusia care s-au sinucis. Tot de la aceste cifre au început și asocierile diferitelor accidente/ cazuri în care erau implicați adolescenții din România.

Și așa, asemeni unui bulgăre de zăpadă s-a rostogolit și informația falsă, neverificată și care nu a fost susținută de surse oficiale prin presa românească.

Faptul că media generează evenimente de acest gen nu este o noutate. Și nici faptul că din zvon se crează o știre nu este de asemenea ceva actual.

Dar faptul că până și persoanele care se consideră a fi vertebrale, mature și cu o viziune clară asupra subiectelor soft care pot pune populația sub presiune, cred fără a avea dovezi despre acest eveniment,  înfăptuiește o noutate.

Aici fac referire la inițiativele autorităților de la București, de a explica și  preveni acest joc  prin intermediul campaniei “Stop Joc” inițiată de primarul Gabriela Firea și ministrul de Interne Carmen Dan în cadrul liceelor din capitală. Devine de-a dreptul înspăimântator să nu ai un fundament solid conform căruia aceste evenimente s-au produs, dar să le promovezi crezând că în felul acesta le previi.

Totuși în urma publicări articolului despre copiii de la Şcoala gimnazială „Veronica Micle“ din Iaşi au apărut și primele comentarii care au contrazis asocierea cu jocul suicidal de la ruși, spunând că este vorba despre unul vechi de care s-a mai auzit în România.

Iată cîteva dintre acestea:

Untitled1Untitled2

Oricum un lucru e clar acest joc al morții s-a transformat într-un joc al minții, iar aici au căzut cei care au ascultat vocea părerologilor care s-au bazat pe un non-subiect și s-au lăsat bombardați de acestă informație fără cap și coadă.

Surse foto: http://www.romania.tv

http://www.adevarul.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s