“Franța spune nu Brexit! Emmanuel Macron obține legitimarea”

Într-un context în care Franța se află în stagnare economică și politică de câteva decenii, rata de șomaj a rămas mare (angajările se fac în special pe joburi temporare)— ceea ce arată o recuperare proastă după criza economică, mai ales dacă o comparăm cu state precum Germania sau UK. În domeniul politic partidul tradițional fiind scos din cursa alegerilor din cauza unui scandal de corupție, François Fillon fiind investigat pentru plătirea ilegală a unui milion de dolari, iar președinția lui Hollande devenind cea mai criticată, oamenii au ales să voteze „raul cel mai mic”. Au ales să voteze un președinte tânăr care, spun ei, nu a fost o față autoritară în lumea politică până anul trecut. Acest purtător al puterii, a fost criticat de presa românească, și nu numai, din cauza faptului că soția lui este fosta profesoară de franceză din liceu, fiind mult mai în vârstă ca el. De asemenea titlurile știrilor din România îi comentau ținuta și comportamentul acestuia față de soție.

screen-23.07.20[06.06.2017].png

screen-23.23.48[06.06.2017].png

Acesta a suspectat Presa din Rusia că încearcă să influențeze alegerile din Franța în favoarea contracandidatei Marin Le Pen. “Este vorba de atacuri cibernetice masive şi coordonate prin care au fost sustrase informaţii interne de diverse tipuri – emailuri, documente contabile, contracte – asociate campaniei electorale. Documentele postate au fost sustrase în urmă cu câteva săptămâni prin atacuri informatice care au vizat conturi personale şi profesionale de email ale mai multor responsabili ai organizaţiei politice En Marche! (În Mişcare!). Cei care au postat aceste informaţii au amestecat documente autentice cu documente false, pentru a genera dubii şi pentru a dezinforma”, a transmis echipa lui Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Monde.

Cei doi contracandidați Emmanuel Macron și Marin Le Pen s-au bătut în expresii la o dezbatere televizată dinaintea alegerilor, Emmanuel Macron fiind “copilul iubit al sistemului şi a elitelor”, la rândul lui acesta spunând că Le Pen este incoerentă și vorbește mult și degeaba  „De aproape trei minute, doamna Le Pen ne explică strategia sa privind lupta contra şomajului, dar nu are niciuna”. 

Fost membru al Partidului Socialist, apoi consilier economic al președintelui Hollande, a devenit Ministru al Economiei în 2014. S-a remarcat pentru propunerile sale de reformă economică și a intrat în conflict cu liderii tradiționali din Guvernul francez (de stânga). În 2016 a lansat o nouă mișcare politică, En Marche! și a demisionat din poziția de Ministru, pentru a intra în cursa prezidențială. Contracandidata acestuia, Marin Le Pen fiind avocata în vârstă de 48 de ani, europarlamentară din 2004, este lideră a partidului extremist Frontul Național din 2011. Aceștia aveau planuri total opuse pentru Franța unul dorind Brexit-ul iar celălalt reformarea economică și întărirea relațiilor cu UE.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s