În cursa catre Elysée…

frenchelection.jpg

 

După o campanie de mai multe luni, plină de răsturnări de situaţii şi de un suspans inedit, Emmanuel Macron, în vârstă de 39 de ani, s-a clasat pe locul întâi, urmat de conducătoarea Frontului Național, Marine Le Pen în vârstă de 48 de ani, la conducerea Franței.

Anunţarea rezultatelor a fost întâmpinată cu explozii de bucurie și entuziasm în rândul ambelor tabere ale pretendenţilor la fotoliul prezidențial.

Conservatorul François Fillon, a cărui campanie a fost afectată de inculparea sa într-un răsunător scandal de corupție, a înregistrat  o înfrângere umilitoare,  aproape la egalitate cu liderul stângii radicale, Jean-Luc Mélenchon. Socialistul Benoit Hamon a suferit, după cum mărturiseşte singur, un „dezastru”: a adunat,un scor fără precedent de mic pentru socialiști.

François Hollande, care nu a candidat pentru un nou mandat, încă o premieră în aceste alegeri prezidenţiale, l-a felicitat pe fostul său ministru al Economiei, care a demisionat în august 2016 pentru a înfiinţa mişcarea En marche!, „nici de dreapta, nici de stânga” cum o caracteriza el, şi a se lansa în cursa către Elysée.

În faţa susţinătorilor săi, adunaţi în sudul Parisului, Emmanuel Macron a dat asigurări că va fi „vocea speranţei” pentru Franţa şi „pentru Europa” şi a spus că vrea să fie „preşedintele patrioţilor în faţa ameninţării naţionaliştilor”.

Un susţinător al Uniunii Europene, fostul ministru al Economiei a fost sprijinit de altfel cu fermitate de către preşedintele Comsiei Europene, Jean-Claude Juncker şi de către guvernul german al Angelei Merkel.

Le Pen promovează renunțarea la moneda euro şi vrea să supună unui referendum apartenenţa Franţei la UE.

La finalul unei campanii foarte tensionate, cei doi candidaţi au discutat pe un ton similar într-o dezbatere în care Le Pen i-a reproşat lui Macron că este reprezentantul “globalizării sălbatice”, iar acesta a acuzat-o de “ură” şi “minciuni”.

sursa foto Q Magazine

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s