Refracția subiectelor externe în mass-media românească

Atunci când lipsa eticii jurnalistice, slaba remunerație a jurnaliștilor, uneori și slaba pregătire a acestora și apariția unui număr mare de site-uri care promovează fake-news-urile caracterizează jurnalismul actual, nu putem vorbi despre un jurnalism de calitate. Aceste aspecte se aplică și în cazul prezentării știrilor externe atât în media tipărită, cât și în cea audio, în cea vizuală și în mediul online.

Imagini pentru bad journalism

Sursa foto: twitter.com

Este important să știm și ce se întâmplă dincolo de granițe, nu doar ce are loc în ograda noastră, iar la acest capitol, mass-media românească nu pare să exceleze. Astfel, tinde să trăiască în propria bulă de aer.

Putem observa acest lucru chiar din buletinele de știri. Dacă nu este vorba despre vreun atentat terorist soldat cu zeci de morți sau despre vreo întâlnire importantă care are loc la nivel internațional și ne afectează și pe noi, știrile externe ocupă ultimul loc în ordinea prezentării unui buletin de știri. Rareori se întâmplă să fie primele.

Sursa foto: nonsmokingladybug.wordpress.com

În ceea ce privește buletinele de știri ale televiziunilor, România pare să fie împărțită pe două sau pe patru paliere, Pro TV, Antena 1, Antena 3 și România TV. Pro TV și Antena 1 acordă o oarecare importanță știrilor externe pe care le prezintă într-un mod superficial. Despre Antena 3 și România TV, știm povestea. Bârfa, dezinformarea și manipularea sunt cuvintele cheie ale acestor publicații, cu precădere în cazul României TV. Dar nu e bai, bani pentru amenzi să nu există? Despre știrile externe nici nu se pune problema decât dacă Dragnea sau Grindeanu fac o vizită vreunui președinte sau oficial străin important, așa cum s-a întâmplat la investirea președintelui Donald Trump.

Imagini pentru dragnea si trump romania tv

În mediul online, treaba stă puțin atfel, asta dacă știi unde să cauți informația. Dacă vei merge pe site-ul celor de la Digi 24, Agerpres, News.ro sau Ziarul de Iași vei găsi o secțiune destul de comună „Externe”. Însă problema nu e aici, ci la faptul că există foarte puține site-uri care au o secțiune dedicată subiectelor externe, iar acestea sunt deseori vândute cu subiectele interne.

agerpres

agerprefffs

În mass-media românească se folosesc foarte des sintagmele „confom” și „potrivit”. Conform BBC, potrivit CNN, dar mai deloc potrivit nouă! Oare de ce? Un răspuns ar putea fi finanțarea deficitară și bugetul sărac al trusturilor. Da, ar putea fi un răspuns. E interesant de observat cum pe site-urile celor de la BBC, CNN, France 24 și alte trusturi străine nu vei citi subiectele externe cu „conform” și „potrivit” altor publicații.

agerprefffhhhs

Un exemplu în acest sens îl reprezintă protestele împotriva OUG 13. Atunci mai mulți corespondenți străini au venit la București și au transmis știri legate de acest subiect pentru publicațiile de care aparțin. Țin minte că atunci Al Jazeera a fost live pe Facebook în Piața Victoriei pe contul propriu, nicidecum nu a distribuit live-ul celor de la Digi 24.

Imagini pentru al jazeera romanian protests

Sursa foto: youtube.ro – https://www.youtube.com/watch?v=Aqf5S06uml8

E greu să faci jurnalism de calitate, dar mai greu e să fi un jurnalist de calitate în România atunci când mai nimeni nu-ți cere. Dar poate vom învăța în timp de la ceilalți, de la străini.

Sursa foto: theodysseyonline.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s