Știrile externe, o bulă de care nu suntem interesați

Știrile externe reprezintă o situație destul de complicată în mass media actuală. Știrile externe aduc cu ele o serie de controverse. Multe publicații se bucură doar cu citarea unei surse externe, iar știrea din punctul lor de vedere capătă mai multă importanță.
Publicațiile tind să preia știri de pe site-urile străine, dar acestea nu trec prin niciun filtru de verificare. Într-adevăr, capacitatea de a verifica știrile externe este mult mai limitată decât cea a știrilor locale, dar asta nu ar trebui să fie o scuză pentru a publica orice apare în presa străină.

Pe site-ul protv.ro, știrile externe sunt construite după analiza tweet-urilor sau a informațiilor preluate de pe diferite rețele de socializare.

News.ro preia o mare majoritate a știrilor de pe Reuters. Declarațiile apar la început, iar corpul știrii este de dimensiuni reduse.


Putem ajunge foarte ușor la concluzia că mass-media românească nu ia în serios ceea ce se întâmplă pe plan internațional.
Ar trebui ca ponderea unui Jurnal TV să fie echilibrată. Dar de cele mai multe ori subiectele externe sunt abia menționate și destul de rar tratate cu interes. Evenimentele prezentate nu sunt la zi, iar multe dintre știri nu pot fi credibile din cauza faptului că întotdeauna informațiile au fost preluate de pe o altă platformă.

Știrile externe sunt de cele mai multe ori poziționate la finalul jurnalelor TV. La unele posturi de televiziune se poate observa o diversitate a știrilor prezentate, dar și calitatea acestora. La Antena 1 sunt multe subiecte extrase din viața vedetelor, evenimente mai puțin obișnuite sau prezentarea unor personaje mult mai diferite care ar stârni curiozitatea.

Interesul pentru știrile externe crește atunci când sunt implicați și români sau alte persoane care s-ar încadra în zona de interes a telespectatorilor.
Comparativ cu presa românească, presa străină reușește să acopere mult mai bine evenimentele care au loc la nivel internațional. De ex: BBC UK cu secția BBC world news.  În jurnalul din 6.06.2017 aceștia au prezentat știri din Marea Britanie-atentatul din Londra , SUA- Președintele Donald Trump critică primarul Londrei, Australia-atac terorist în care o femeie a fost luată ostatic, Rusia- o tânără a primit informații clasificate.

 

 

 

 

 

 

Evenimentele sunt prezentate într-un mod obiectiv. Proximitatea spațială evident care o influență în alegerea știrilor, dar jurnalul TV nu se limitează doar la știri din Marea Britanie. Acestea apar la începutul jurnalului, dar nu este numaidecât o regulă. Vizionând un jurnal TV de la BBC putem fi la curent cu evenimentele la zi din întreaga lume. Abia la sfârșitul jurnalului este prezentată vremea și alte știri din lumea mondenă.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s