Turcia- gulagul presei libere

“Nicăieri altundeva în lume presa nu este la fel de liberă ca în Turcia. Sunt absolut sigur de ceea ce afirm“, a declarat Erdogan pe 26 decembrie 2014 în cursul unei conferințe la Ankara. Această afirmație poate fi întrutotul adevărată dacă redefinim conceptele de „presă” și „libertate”. Declarația a fost făcută la două sptămîni după ce aproape 30 de persoane, dintre care majoritatea jurnaliști, au fost arestați în cadrul unei operațiuni controversate derulate de poliția turcă împotriva susținătorilor lui Fehtullah Güllen, inamic al președintelui (Mediafax).

Aflată într-un proces de aderare la în Uniunea Europeană, Turcia pare să simuleze valorile fundamentale ale acesteia, precum statul de drept și libertatea de expresie, perpetuînd un regim autoritar în care drepturile există doar în teorie. Acest aspect s-a concretizat prin statutul de gulag al presei europene cîștigat de statul turc, potrivit raportului realizat de organizația  Reporteri fără frontiere. În cadrul clasamentului realizat de aceștia, Turcia se află pe locul 155 din 180 în ceea ce privește libertatea presei în lume. Cum poate fi acest fapt dovedit? Din 152 de jurnaliști aflați în închisorile europei, 145 sînt în Turcia. Un alt mod al oprimării presei poate fi observat prin faptul că aceasta reflecta doar poziția guvernului, imparțialitatea și obiectivitatea fiind înlăturate de regimul care se transformă pe zi ce trece în unul tot mai autoritar.

Imagini pentru turkey free press

Statutul presei liberea fost discutat pe 18 și 19 mai a. c. la București în cadrul Adunării Generale a Federației Europene a Jurnaliștilor (FEJ). Ricardo Gutierrez, secretarul general al Federației, a subliniat presiunile pe care Turcia le exercită asupra jurnaliștilor, subliniind și latura economică a acestui fapt: „În urma tentativei de lovitură de stat din 2016, 2.500 de jurnaliști și-au pierdut locurile de muncă iar redacții s-au închis”.

Situația tensionată din Turcia ne-a tăiat respitația tuturor în ziua de 15 iulie 2016 cînd a avut loc o tentativă de lovitură de stat din partea unei fracțiuni a armatei turce. Consecințele acesteia au fost dramatice atît din perspectiva numărului de 265 de morți, cît și din cea a măsurilor ulterioare luate de Administraţia Recep Tayyip Erdogan. Un număr aproximativ de 50.000 de persoane au fost arestate sau suspendate din funcții în încercarea despotică de a neutraliza susținătorii oponentului politic al lui Erdogan, clericul Fethullah Gülen- suspectat că s-ar fi aflat în spatele loviturii de stat. Mai mult decît atît, starea de urgență înstaurată pe 15 iulie a fost menținută aproximativ șase luni și a fost dispusă suspendarea aplicării prevederilor Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului (Mediafax). Aceste fapte pot dovedi doar cît de șubred este conceptul de democrație în Turcia, îndiferent de încercările acestui stat de a imita modelul european.

The ruling élite of President Recep Tayyip Erdoğan’s party, the A.K.P., has refused to acknowledge that free elections are not enough to sustain a democracy. There are other necessary constituents: separation of powers, rule of law, freedom of speech, women’s rights and minority rights, and a diverse, independent media. Without these bulwarks, the ballot box alone only paves the way for “majoritarianism” at best and authoritarianism at worst. (The New Yorker)

De ce anume situația presei în Turcia devine un obiect de interes care ar trebui să ne preocupe?  În condițiile în care în Turcia s-au realizat numeroase abuzuri asupra populației, sub conducerea lui Erdogan care acaparează din ce în ce mai mult puterea, se simte nevoia unei voci care să prezinte lumii adevărul din spatele jocului politic. Spațiul turc devine un teritoriu inaccesibil presei, naționale și internaționale, căreia nu-i revine decît să reflecteze din afară evenimentele.

Foto: http://www.voxeurop.eu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s