Turcia la vreme de răscruce

 

Erdogan, care se afla în vacanţă la Marea Egee când a fost lansat puciul, a zburat la Istanbul în cursul nopţii şi a apărut pe posturile de televiziune înconjurat de susţinători, pe aeroportul pe care rebelii nu au reuşit să îl securizeze.

Tentativa de lovitură de stat a fost “un act de trădare”, iar cei responsabili vor plăti un preţ greu, le-a spus el ulterior reporterilor, într-o conferinţă de presă convocată în grabă. El a precizat că au început deja arestări în rândul ofiţerilor şi că acestea vor permite o curăţare a armatei.

vehuicule_militare_21635100

În data de 16 iulie 2016 sa încercat o lovitură de stat în Turcia, dată de armată susţinută de către oamenii ce au răspuns apelului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, de a ieşi în stradă şi să îl susţină. Această eşuare a costat viaţa a zeci de oameni şi peste 150 de internate, majoritatea victimelor fiind civili.

 

Erdogan, care se afla în vacanţă la Marea Egee când a fost lansat puciul, a zburat la Istanbul în cursul nopţii şi a apărut pe posturile de televiziune înconjurat de susţinători, pe aeroportul pe care rebelii nu au reuşit să îl securizeze. Mai târziu a declarat că „tentativa de lovitură de stat a fost un act de trădare, iar cei responsabili vor plăti un preţ greu”. Precizând că au început deja arestări în rândul ofiţerilor şi că acestea vor permite o curăţare a armatei. Mai mult, el susţine că a fost vizat de o tentativă de asasinare şi a anunţat că hotelul în care fusese cazat a fost bombardat.

“Pare o lovitură de stat relativ bine orchestrată de o parte semnificativă a armatei, nu numai de câţiva colonei. Au controlul asupra aeroportului (…). Controlează mai multe puncte strategice din Istanbul. Ţinând cont de amploarea operaţiunii, este greu de crezut că se vor opri înainte să reuşească”, a declarat un înalt oficial european care monitoriza situaţia.

Lovitura de stat a început cu avioane de luptă şi elicoptere care au survolat Ankara, în timp ce trupele au început să închidă podurile peste Bosfor, care leagă partea europeană şi cea asiatică a Istanbulului.

În primele ore ale puciului, aeroporturile au fost închise, iar accesul la internet şi la reţelele de socializare a fost restricţionat.

Erdogan a intervenit prin videotelefon la postul de televiziune CNN Turk şi le-a cerut oamenilor să iasă în stradă pentru a-i apăra Guvernul.

Între timp, însă, parlamentarii se ascundeau în adăposturile din clădirea Legislativului, care era înconjurată de tancuri ce deschiseseră focul. Fum putea fi văzut ridicându-se în apropiere, au declarat martori.

Military Occupy Strategic Locations In Turkey

Militarii au preluat controlul asupra televiziunii de stat, TRT, şi au anunţat impunerea legii marţiale şi a unor restricţii de circulaţie. Un moderator a citit un comunicat în care Guvernul era acuzat de erodarea democraţiei şi a statului de drept laic. Ţara va fi condusă de un “Consiliu pentru Pace”, care va asigura siguranţa populaţiei, se adăuga în comunicat. La scurt timp după aceea, TRT şi-a suspendat emisia. Aceasta a fost reluată după câteva ore, când manifestanţi i-au dat afară pe militari. Jurnaliştii au povestit apoi că au fost ţinuţi ostatici. Pe măsură ce orele au trecut, sorţii de izbândă ai loviturii de stau au început să scadă. Oamenii au sfidat ordinele de a sta în case şi s-au strâns în principalele pieţe din Istanbul şi Ankara, fluturând drapele şi cântând.

Turcia este şi va rămâne o ţară divizată în două şi care va avea conflicte constante pe acestă temă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s