Ucraina la un pas de război cu Rusia

 

Conflictele au început cu protestele din Kiev, în anul 2014 când preşedintele Viktor Ianukovici a fost demis din funcţie, datorită revoltelor ce au avut loc, pornite de susţinătorii pro-ruşi.

harta-ucraina-blog

Noul preşedinte Oleksandr Valentinovici Turcinov a fost împotriva trupelor pro-ruse ce ocupat deja regiunile Luhansk şi Doneţk, ba chiar a declarat că trupele ucrainene vor riposta în consecinţă că în orice atac terorist. Deşi noul preşedinte şi-a făcut clara poziţia faţă de această situaţie, trupele pro-ruse au rămas pe teritoriul ucrainean, astfel zona transformâdu-se în ocupaţie pro-rusă şi ucraineană, având mereu conflicte.

 

Rusia a nega de la început intervenţia în conflictele iscate în Ucraina, dar au susţinut că regiunea Crimeeiei a aparţinut mereu Rusiei (doar în perioada 1783-1914), mai ales că peste 50% din populaţia ei este rusă. Această intervenţie a Rusiei încalcă Memorandumul de la Budapesta, care garantează integritate teritorială a Ucrainei.

rusia-ucraina-harta.hs01mktd8c

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a cerut intervenţia trupelor în Ucraina pentru a restabili ordinea socio-economică. Astfel prin falsul ajutor acordat, Rusia vrea să ia teritoriul Crimeei, dar NATO a intuit adevăratele intenţii şi au somat trupele ruseşti să părăsească teritoriul Ucrainei, astfel pentru a preveni un conflict european.

 

Cum conflictele nu s-au ameliorat în data de 6 martie 2014, autorităţile din Crimeea au organizat un referendum pentru a obţine independenţa faţă de Ucraina. Totuşi Ucraina rămâne o ţară cu interes crescut pentru Rusia, mai ales geostrategic.

 

În urma conflictelor ce s-au extins pe parcursul a acestor trei ani, s-au pierdut peste 10.00 de vieţi, dar presa refuză să dea mai multe informaţii sau situaţia actuală de pe front. În presa românească să uitat de mult acest subiect.

 

Ucraina şi până în acest moment rămâne în conflict cu Rusia, nici o ţară nu intervine, astfel conflictul geopolitic nu va avea un sfârşit prea curând.

646x404

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s