#Resistanbul, epicentrul cenzurii

- Sursă foto: NYT
– Sursă foto: NYT

Un grup de militari din cadrul Forțelor armate din Turcia a pus în scenă, vara trecută, o lovitură de stat orchestrată întratît încît la televiziunea turcă „TRT1”, luată cu asalt, a fost anunțată îndepărtarea administrației ce-l avea în frunte pe Recep Tayvip Erdogan și venirea la conducere a „Consiliului Păcii”. Situația, cel puțin în ochii românilor, pare să fie o repetiție destul de exctă a întîmplărilor care au declanșat revoluția din 89, atfel încît cursul evenimentului n-a fost unul surprinzător: 265 de morți și 3.000 de militari arestați preventiv și o administrație care și-a confirmat puterea în stat. Întîmplarea a reprezentat o oportunitate pentru Erdogan care, prin prezența sa nelipsita din spațiul public, a convins că trecerea la o guvernare, care în mod evident urma să-l aibă în frunte, era cea mai potrivită idee. Rezultatul a fost tocmai potrivit – 51,34% dintre oameni votau, în mod cert, pentru întreruperea pe cît posibil a legăturii cu Europa.

Presa internațională a reacționat la cele întîmplate la intersecția dintre continente, astfel că pe tot parcursul adversiunilor, în perioada referendumului și după, cînd societatea turcă părea încă să se afle în pragul unei revolte interne. Pro-europeniștii, o tabără formată mai mult din tineri, ieșeau în stradă pentru a-și arăta dorința de europenizare.

- HotNews în perioada referendumului din Turcia
– HotNews în perioada referendumului din Turcia

După lovitura de stat, lucrurile au luat o turnură neplăcută și pentru presa din Turcia, numeroși jurnaliști fiind arestați, conform dcnews.ro, pentru că încercau să scrie despre lucrurile care se întîmplă în interiorul țării.

- DCNews despre violențele asupra jurnaliștilor
– DCNews despre violențele asupra jurnaliștilor

Le Monde publică numeroase articole despre Can Dundar, redactor-șef al cotidianului turc „Cumhuriyet”, care denunță din închisoarea, unde intrase fiind acuzat de spionaj și divulgarea de secrete de stat, cenzura pe care Recep Tayvip Erdogaj o impune prin forță.

Dacă presa internațională scria numeroase articole despre nedreptățile care erau comise asupra colegilor de breaslă din Turcia, unele organizațiile organizau tot felul de campanii pentru a putea să-i ajute pe cei închiși sau judecați pe nedrept. Și în interiorul țării, organizațiile și mass-media încercau din răsputeri să facă față valului de violențe.

- Articol în Gazete Şûjin, o agenție de presă turcă
– Articol în Gazete Şûjin, o agenție de presă turcă

Tot după modelul de #REZISTență dominant în ultimii ani, un grup prea mic de turci și o presă prea slăbită a încercat să prindă glas și să denunțe atrocitățile făcute în numele tradiției și să fugă de o istorie care în loc să mîngîie și să înalțe, lovește și culcă la pămînt orice libertate de gîndire.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s