99 de probleme inexistente, toate ale Franței

Într-o Europă a extremelor, cel de-al II-lea tur al alegerilor din Franța a surpins în cursă doi politicieni atipici. Marine Le Pen, președinta Frontului Național, partid aparținînd extremei drepte, care s-a poziționat pe parcursul întregii campanii împotriva politicii Uniunii Europene, NATO, a globalizării și imigranților, bazîndu-și întregul discursc pe idei naționaliste, și Emmanuel Macron, cel care a pus bazele partidului de centru, liberal, La République en marche!, și care și-a construit campania pe ideea schimbării strategiei de fond.

Presa de pretutinde a analizat alegerile din statul francez, mai ales în contextul în care rezultatuele alegerilor din ultimele 12 luni, atît din Statele Unite ale Americii, cît și din țările Europene, au înclinat către candidatul cel mai non-conformist, cu o viață politică redusă sau cu un discurs cît mai intrigant. În fața naționalismului exagerat promovat de Le Pen, francezii s-au orientat cu rapiditate către Macron, privindu-l mai mult ca pe „un rău mai mic”, decît ca pe o adevărată figură salvatoare.

- Articol public în The Guardin în perioada alegerilor
– Articol public în The Guardin în perioada alegerilor
- CNN, în perioada alegerilor
– CNN, în perioada alegerilor

Mirarea n-a fost prea mare cînd, odată cu cîștigarea alegerilor de către Emmanuel Macron, presa franceză, pînă atunci extrem de reținută în ceea ce privește detaliile personale ale oamenilor politici, și nu numai, a început să se intereseze și să scrie mai multe despre viața, relațiile și legăturile noului președinte. Astfel, chiar Reuters publica, imediat după alegeri, un articol despre cum părinții lui Emmanuel Macron s-au opus căsătoriei cu fosta sa profesoară.

- Articol în The Guardian, după alegeri
– Articol în The Guardian, după alegeri

Și în presa românească, alegerile din Franța au îmbrăcat, în cele mai multe dintre cazuri, forma unor subiecte de cancan. Digi 24 făcea la începutul lunii mai, „portretul” primei doamne a Franței, subiect tratat și publicații precum HotNews sau Mediafax.

Deși discuțiile din spațiul public au pus sub semnul întrebării experiența și competența noului președinte al Franței de a se descurca în politica externă și internă a țării, acesta pare să ignore în totalitate cele care se vehiculează luînd deja atitudine în situațiile de criză care au avut loc de la instituirea sa pînă în prezent.

Sursă foto deschidere: Daily Mirror

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s