Balena albastră, un mit cultivat de media

 

Daniel David, profesor de pshilogie clinică și psihoterapie (UBB): ”Este un exemplu de fake news cu efecte. A început ca un fake news care din nimic a devenit ceva mare şi acum s-ar putea să aibă efecte negative mari. Nu există nicio dovadă că acest joc are rol cauzal în suicid. ”

Pe la sfârșitul iernii, mai precis, în februarie au început să apară în presa internațională zvonuri privind un jos ucigaș, numit Balena albastră. Jocul s-ar fi spus că provine din Rusia, unde a cauzat morțile a 130 de adolescenți curioși. Bineînțeles că prin această statistică s-au produs stări de panică și paranoia, mai ales în rândul părinților.

Neavând surse sigure de informare, pentru că la orice pas au fost bombardați cu fake news privind acest joc, s-a ajuns ca Balena albastră să capete niște proporții ușor de neglijat. Iar odată bolovanul răsturnat la vale, nu mai există șanse de întoarcere. Așa s-a răsturnat și acest subiect în presă. Cu toate că zvonurile au început ușor ușor să fie infirmate, în conștientul comun Balena albastră este încă asociată cu moartea unor adolescenți.

Denumirea jocului are legătură cu balenele albastre, despre care se spune că, de tristețe, se sinucid eșuând la țărm. În acest mod nu își mai duc povara singurătății.

De pe site-ul VK.com, varianta rusă a Facebook-ului, ar fi început toată nebunia cu Balena albastră. Tinerii de pe grupuri cu tendințe suicidale ar fi fost racolați de diverși admini care ar fi avut legături cu jocul Balena albastră. După aceea ar fi fost convinși să îndeplinească 50 de cerințe pentru a termina jocul.

Nu ar fi avut voie să iasă din joc odată ce l-ar fi început, pentru că persoanele aflate de cealaltă parte a ecranului ar fi știut prea multe lucruri personale despre ei. Printre cerințe s-ar fi regăsit scrijelirea pe pielea antebrațului a unei balene, vizionarea unor filme de groază la ore târzii din noapte etc. Ultima cerință ar fi constat în sinuciderea jucătorului.

Nu există și nu au existat niciodată dovezi clare care să arate o legătură directă între joc și sinuciderile adolescenților. Dintotdeauna au existat oameni care s-au sinucis. Nu e nimic nou sub soare. Cu toate acestea, din februarie până în martie, prin intermediul rețelelor sociale, site-uri serioase de știri s-au folosit de mitul Balenei albastre pentru a face trafic pe site-uri.

Chiar și DIGI 24 a căzut în capcana acestui joc, după ce a publicat pe data de 18 martie un articol denumit „EXCLUSIV | Mărturia unei fete care a vrut să intre în jocul care împinge copiii spre tragedie”. Ulterior și-au cerut scuze pentru publicarea acestei povești, după ce au aflat că, de fapt, povestea a fost inventată de adolescenta din Timișoara pentru a-și convinge părinții să îi ia un telefon nou.

Cu toate că știau adevărul din spatele poveștii, cei de la DIGI 24 au continuat să publice articole privind jocul Balena albastră până pe 31 mai. La un moment dat apare și un articol conspiraționist prin care se face legătura între Rusia, Balena albastră și adoptarea unei legi de tip Big Brother, prin care să se monitorizeze întreaga activitate a utilizatorilor de Internet.

Un articol care nu se încadrează în niciuna dintre aceste categorii este cel al Laurei Ștefănuț, intitulat Balena e doar un joc media și politic. Aceasta face referire și la campania de informare a Gabrielei Firea în școlile din București, denumită sugestiv ,,Stop joc! E viața ta!”, care e doar o încercare mai mult sau mai puțin eșuată de a atrage simpatia posibililor viitori alegători.

Internetul nu mai este privit în același fel de când au apărut suspiciunile privind jocul Balena albastră. Unii îl văd încă ca un loc sigur, dar alții, ceva mai paranoici, este posibil să îl vadă ca pe un spațiu virtual în care adolescenții își țin ascunsă viața și sunt foarte vulnerabili: droguri, violență, sinucideri, secte și lista poate continua.

Sursă foto imagine de copertă: http://yourdost.com/blog/2017/05/blue-whale-suicide-game.html

Mai multe informații despre subiect:

http://www.bbc.com/news/world-39729819

http://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/jocul-balena-albastra-demontat-de-unde-a-plecat-totul-699501

http://www.snopes.com/blue-whale-game-suicides-russia/

http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/fata-terorizata-de-balena-albastra-a-inscenat-totul-pentru-a-primi-un-telefon-nou-691394

http://www.digi24.ro/stiri/externe/rusia/ipoteza-cine-s-ar-afla-in-spatele-jocului-balena-albastra-690635

http://www.digi24.ro/opinii/balena-e-doar-un-joc-media-si-politic-700380

https://pressone.ro/sectiuni/balena-albastra-sau-cand-sa-ti-pui-intrebari-despre-intentia-unui-text/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s