Balena Albastră, un nou paravan folosit de presă

După isteria jocului Balena Albastră care a cuprinse presa internaţională, cât şi pe cea română, sa ajuns la concluzia că aceasta a fost doar o născocire a presei guvernamentale din Rusia.

images

Primele informaţii despre jocul Balena Albastră au apărut în „Novaya Gazeta”, una dintre cele mai respectabile publicaţii din Rusia. Jurnaliştii ruşi scriau însă de existenţa anumitor „grupuri ale sinuciderii” care se regăseau pe reţeaua de socializare VKontakte, grupuri care ar fi fost responsabile de circa 130 de sinucideri. Informaţia a fost dezvoltată apoi de presa guvernamentală, care a creat o adevărată isterie în Rusia. În tot acest timp, presa opoziţiei scria de faptul că între sinucideri şi grupuri nu există nicio legătură şi că, de fapt, acestea ar urma să fie folosite ca scuză de către Kremlin pentru a vota o serie de legi care să restricționeze și mai tare accesul și activitatea rușilor pe rețelele sociale. Totodată, iniţiatorul celor mai mediatizate grupuri, f57 și Balena Albastră, a recunoscut că le-a creat pentru a exploata apetitul adolescenţilor pentru horror şi pentru a-şi promova muzica. De aici, informaţia a fost preluată şi de presa occidentală, interesată, de asemenea, de răspândirea senzaţionalului. Presa româna asociind orice eveniment relatat de adolescenţi cu acest joc, deşi sa dovedit mai târziu ca nu au legătură. Aşadar presa română, ca şi cea occidentală a găsi încă un pretext pentru aşi vine publicaţiile.
ODAwJmhhc2g9ZDkxMDYxNWQ3MzZjZmM3MmIxNWQyYmY2NDMyZDJhMDg=.thumb

Adevărul este însă departe de ceea ce a fost prezentat în presă. Într-adevăr, pe VKontakte există o multitudine de grupuri unde se discută despre sinucidere și automutilare. Mai mult, în grupul f57, Rina Palenkova, o tânără care s-a sinucis şi care a postat o fotografie pe internet chiar înainte să îşi pună capăt zilelor, este idolatrizată. Un alt adevăr care nu a fost prezentat până acum este legat de grupul Balena Albastră. Într-adevăr, acesta este un grup în care membrii îşi lansează unii altora diverse provocări, însă niciuna nu este atât de macabră.
Tragem concluzia că această isterie, numită „ştire” este doar o scuză pentru a vinde şi răspândi ştiri „senzaţionale”, care sunt menite să atragă cititorii şi astfel îi atrag de la adevăratele probleme existente, fiind un paravan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s