Depresia ca joc pe net

Balena Albastră este provocarea online în care participanții au obiectivele de a se auto-răni sau mutila în 49 de zile. În cea de-a 50-a zi, participanții ”trebuie” să câștige jocul foarte sănătos mental prin a se sinucide.

Deși peste 100 de cazuri de suicid adolescentin au fost raportate și puse în legătură cu acest ”online game”, nu s-a găsit încă dovadă directă atestantă.

TeenagerBlueSuicideLetter-916790
sursa foto: Daily Express

Origini

La data de 17 Mai 2016, site-ul rusesc de știri RT a raportat că grupuri de pe Social Media rusească VKontakte erau conectate cu ”130 de cazuri de suicid în Rusia”.

 

În Februarie 2017, jocul Balena Albastră devenise un fenomen online în Rusia și țările din Asia Centrală. Potrivit The Sun, poliția a început în februarie investigații în cazul decesului adolescentelor Yulia Konstantinova and Veronika Volkova care erau suspecte de a fi comis suicid după ce au interacționat cu un grup sinistru pe social media.

Deși legenda urbană ”Balena Albastră” a fost întâi mentionată în Rusia în jurul anului 2013, a devenit virală anul trecut. În prezent părinții sunt puși la curent cu aceste ”noile tendințe la modă” de pe internet, conform ABC2 news.

blue_whale_game_fb-865x452
sursa foto: snopes.com

Au fost raportate cazuri din Argentina, Brazilia (unde se presupune că o fetiță a dispărut din cauza jocului), Chile, Italia, Georgia, Spania, Rusia, Uruguay, potrivit elpais.com .

In martie 2017, Carmen Dan și-a exprimat îngrijorările în legătură cu fenomenul, sursa agerpres.

De asemenea, ca răspuns la acest joc, un designer din Sao Paulo, Brazilia a creat o mișcare cu numele „Balena Roz” care a devenit virală și se bazează pe colaborarea cu sute de voluntari care vor să readucă valoare în viețile celor afectați de despresie, potrivit capricho.abril.br. În may 2017 autoritățile mexicane din statul Michoacan au emis o alertă despre posibilitatea ca această provocare virtuală să invadeze țara, potrivit aceleiași surse.

Cell phone break up
sursa foto: metro.co.uk
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s