Franța, împreună!

 

Alegerile prezidențiale din Franta au avut loc pe 23 Aprilie (primul tur) și pe 7 Mai 2017 (al doilea tur). Cum după primul tur nu exista un câștigător majoritar al voturilor, s-a susținut un ”run-off” în data de 7 Mai între Emmanuel Macron (En Marche!) și Marine Le Pen (Front National), pe care Macron l-a câștigat decisiv. Alegerile prezidențiale vor fi urmate de alegerile legislative pe 11 și 18 iunie.

Președintele anterior Francois Hollande al Partidului Socialist (PS) era eligibil de a candida pentru un al doilea mandat, dar a declarat la 1 Decembrie 2016 că nu va căuta candidatura în lumina popularității scăzute din partea poporului francez, făcându-l primul președinte la putere care nu recandidează, conform hotnews.ro.

Francois Fillon din partea republicanilor și Marine Le Pen au dominat poll-urile de opinii în Noiembrie 2016 până la mijlocul lunii Ianuarie 2017, dar după publicarea faptului ca Fillon ar fi angajat membrii familiei în posibile job-uri fictive, în ceea ce colovial este cunoscut drept ”Penelopegate”, Macron l-a surclasat pe Fillon și și-a menținut constant locul secund după primul tur de vot.

 

rezultate macro. telegraph.co.uk
Sursa: telegraph.co.uk

 

Rezultatele al doilea tur l-au făcut pe Emmanuel Macron “cel mai tânăr șef de stat de după Napoleon” (telegraph.co.uk). Poporul francez i-a acordat noului președinte aproape două treimi din totalul voturilor.

Macron nu s-a sfiit să vorbească despre obiectivele sale de pe plan internațional, declarând: ”Voi apăra Europa; este civilizația noastră la mijloc.. voi munci pentru a restabili legătura dintre Europa și cetățenii ei.” El a câștigat inimile a milioane de votanți spunând că Franța are ”misiunea imensă” de a reconstrui unitatea europeană, economia și securitatea în fața amenințărilor extremiste. ”Europa și lumea întreagă așteaptă ca noi să apărăm spiritul Trezirii, amenințat din atâtea părți”, sursa australiandailynews.info.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s