Limita știrilor externe în presa românească

Atunci când aducem în discuție proporția sau frecvența știrilor extrene din presa românească și cele interne balanța se înclină către cea de-a doua categorie. Unul dintre motive ar putea fi faptul că pentru a veni cu informații proaspete din exterior implică un buget de care unele instituții de presă nu dispun și atunci ajung să se limiteze la preluarea acestora de pe site-urile agențiilor de presă sau de pe site-urile din afară.

Insă, acest lucru vine la pachet și cu o distorsionare a textului și implicit a informației, fie nu sunt traduse și înțelese corespunzător de către cel care scrie, fie lipsa interesului strecurată printre rânduri micșorează cantitatea de informație necesară înțelegerii textului, transformând astfel o știre de interes în știri scrise/spuse pe scurt acordând un minimum de importanță.

În televiziune lucrurile se întamplă doar în prezența unor imagini, în lipsa lor știrea nu este de difuzat. Acest  lucru este un alt motiv pentru care cantitatea de informație externă nu reprezintă realitatea exactă, lipsa imaginilor implică o distorsionarea a realității.

Ca o știre să fie pe post trebuie „să se vadă”, adică este necesară o filmare care să suțină cele relatate pentru mări astfel efectul, dar asta vine la pachet și o limitarea, în ceea ce privește proximitatea, uneori se realizează o excludere a unor informații cu valoare de știre doar din motivul că sunt țări în care este dificil sau costisitor de ajuns pentru televiziune.

Și atunci limitarea constă în faptul că pe micile ecrane apar tot mai des știri locale, naționale și din ce în ce mai puține știri internaționale și spre deloc știri din zone de conflict. Așa se face că au existat evenimente marcante pentru populație, de care nu s-a vorbit sau dacă s-a vorbit nu au existat dovezi care să le marcheze ca fiind de primă pagină, tratate superficial și cu minimum de atenție din partea jurnaliștilor.

356

Deși pe site-urile televiziunilor din România este inclusă în bara de secțiuni și știri exterene,  calitatea știrilor demonstrează că nu contează ce scrii atât timp cât scrii. Știrile nu sunt ierahizate după importanță, ci după ideea de a face trafic pe pagină. Aici mă refer la faptul că atunci când accesezi secțiunea de știri externe, pe lângă subiectul din deschiderea principală apar  anumite știri fără substanță, care sunt de tip tabloid, nu spun nimic despre situația externă, dar aduc trafic.

 

 

Surse foto: http://www.protv.ro

http://www.digi24.ro

http://www.observator.tv

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s