Lovitură după lovitură pentru Turcia

Lovitura de stat din Turcia a început pe 15 iulie 2016, a fost o lovitură de stat din partea armatei. O parte din armată a încercat să-l da jos pe de la putere pe președintele Recep Tayyip Erdogan, motivul fiind păstrarea secularismului, a libertăților și reinstaurarea ordinii constituționale în Turcia.

Erdogan a fost acuzat pentru blocarea accesului la o presă liberă, reducerea la tăcere a unor critici, inclusiv jurnaliști, celor de la armată le-au tăiat din privilegii și putere, dar a investit în securitate și poliție. Ambele poduri de pe Bosfor au fost închise, care desparte partea europeană și cea asiatică a metropoliei turce.

61820637
sursă: stirileprotv.ro

În asemenea situații rețelele de socializare și posturile de televizine au fost închise, scrie stirileprotv.ro, mai mult armata ar fi dat publicității un comunicat în care spune că a cîștigat. Cu toate că președintele i-a chemat pe toți în stradă, acest lucru nu a scăpat ieftin, au fost peste 100 de persoane rănite și internate, peste 200 de rețineri și peste 100 de morți.

 

lovitura-de-stat1-465x390
sursă: evz

Președintele Turciei le-a spus reporterilor că cei responsabili de această lovitură de stat vor plăti scump și că au început arestări în domeniul ofițerilor. De-a lungul timpului în Turcia au mai fost lovituri de stat: în 1960, colonelul Alparslan Turkes anunță că în urma unei lovituri de stat puterea a fost preluată de armată, în 1971, a fost emis un Memorandum militar turc, care a însemnat o a doua intervenție militară în Turcia, în 1980, a avut loc o lovitură militară condusă de către șeful Conducerii Generale Turcești. în 1913, Guvernul Uniunii Liberale avîndu-l în frunte pe premierul Mehmed Kamil Pașa a fost răsturnat de la putere în urma loviturii de stat condusă de lidrii CUP Ahmet Cemal Pașa și Ismail Enver Pașa, în 1993 a fost o lovitură de stat organizată de elemente ale armatei turce prin mijloace sub acoperire și în 1997 a fost dat un Memorandum militar, denumită și „lovitura de stat post – modernă), scrie agerpres.

Erdogan va putea să aibă două mandate și să fie președinte pînă în anul 2029, președintele va numi cabinetul și va avea un număr de vicepreședinți, iar Parlamentul nu va mai monitoriza miniștrii.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s