Macron deține supremația

Candidatul la preşedinţia franceză Emmanuel Macron a fost primit miercuri cu huiduieli de către salariaţii unei uzine pe care în cursul dimineţii a vizitat-o şi adversara sa, Marine Le Pen, scrie presa străină, potrivit Agerpres.

 

alegeri-prezidentiale-franta-macron-si-le-pen-s-au-intersectat-intr-o-uzina-plina-cu-muncitori-446956

În haosul creat la Amiens (oraş din nodul Franţei) de un protestul desfăşurat în faţa uzinei Whirlpool, care urmează să fie relocată în Polonia, centristul şi pro-europeanul Emmanuel Macron a avut parte de o primire ostilă din partea angajaţilor care strigau ‘Marine preşedinte’.

„Este important să nu alimentăm nemulţumirea, dar să fim şi la înălţimea aşteptărilor”, a declarat la faţa locului Emmanuel Macron, el acuzând-o totodată pe contracandidata sa că „exploatează politic” conflictul social declanşat în respectiva uzină unde sute de locuri de muncă sunt ameninţate.

„Fireşte că în ţară există o stare de furie, o teamă, trebuie să ne asumăm responsabilităţi, de aceea sunt aici”, a mai spus Macron înainte de a discuta cu salariaţii departe de ochii presei.

Dar uzina a fost vizitată în cursul dimineţii şi de lidera extremei drepte, Marine Le Pen, care a sosit acolo chiar atunci când Emmanuel Macron discuta în oraş cu liderii sindicali ai angajaţilor.

„Evident că a fost un mesaj”, i-a răspuns Le Pen lui Macron. „Când am aflat că Emmanuel Macron urma să vină aici şi că nu intenţiona să se întâlnească cu salariaţii (…), am considerat aceasta o dovadă a unui asemenea dispreţ faţă de ceea ce trăiesc salariaţii Whirlpool încât am decis să ies din comitetul meu strategic şi să vin să vă văd”, a explicat ea.

 

61881042
Surprinzătoarea încrucişare a drumurilor celor doi aspiranţi la preşedinţia Franţei a adus un plus de tensiune în campania electorală pentru turul doi, ce s-a desfăşura pe 7 mai şi pentru care sondajele îl dau favorit pe Macron cu procente între 60% şi 64% din intenţiile de vot.

Preşedintele Statelor Unite, Donald J. Trump l-a felicitat pe Emmanuel Macron pentru câştigarea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. „Felicitări lui Emmanuel Macron pentru impresionanta lui victorie astăzi şi pentru noul preşedinte al Franţei. Aştept cu încredere să lucrăm împreună”, a scris liderul de la Casa Albă într-un tweet.

 

alegeri-prezidentiale-Franta-1170x644

 

Emmanuel Macron a câştigat la toate categoriile de vârstă, conform institutului de sondaje Ipsos.

18-24 ani: 66%

25-34 ani: 60%

35-49 ani: 57%

50-59 ani: 64%

60-69 ani: 70%

peste 70 ani : 78%

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s