Macron, o gură proaspătă de aer nou

Centristul Emmanuel Macron, în vârstă de numai 39 de ani, a câştigat cel de-al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor în care s-a confruntat cu Marine Le Pen, candidata extremei-drepte.
Franta--En-Marche--Emmanuel-Macron-este-noul-presedinte--votat-de-peste-66--dintre-alegatori
Candidatul proeuropean de centru Emmanuel Macron s-a impus în turul decisiv al alegerilor prezidenţialelor din Franţa cu un scor de 65,5%, după cum arată sondajul la ieşirea de la urne publicat de Kantar Sofres-Onepoint, în timp ce rivala sa, eurosceptica Marine Le Pen, candidata Frontului Naţional (extremă-dreapta), a obţinut 34,5% din sufragii, potrivit Kantar.
alegeri-prezidentiale-franta-rasturnare-de-situatie-ministerul-de-interne-anunta-primele-rezultate-446235

646x404

Campania a fost plină de întorsături neașteptate și a fost chiar oprită cu o zi mai devreme decât se prevedea, în urma atentatului de joi seara de pe Champs-Élysées în care un polițist și-a pierdut viața. A cunoscut de asemenea o nemaivăzută implicare directă a presei în procesul electoral. Astfel, „Libération”, jurnalul intelectualilor parizieni a pus mare pe prima pagină, în ajunul alegerilor, „ORICE DAR NU EI”.

715502E2-9DCF-4AC3-AAB1-D5F5D8EFE31F_w250_r0_s

Fost ministru al Economiei, Emmanuel Macron, se prezintă ca un politician ieşit din tipare şi susţine că împărţirea între stânga şi dreapta care a dominat vreme îndelungată politica franceză este depăşită.

Politica sa centristă l-a ajutat, într-o oarecare măsură, să obţină sprijin atât din partea celor de stânga, cât şi din partea celor de dreapta în bătălia sa cu Marine Le Pen, care nu a ezitat să-l acuze că este un candidat al înaltelor cercuri financiare şi „al sistemului“.
 

 

Leave a comment