#MacronPrésident

210386_articol

Emmanuel Macron este noul preşedinte al Franţei, cel mai tânăr din istoria Republicii. Victorie zdrobitoare în faţa lui Marine Le Pen: 66,06% vs. 33,94%.

Fără titlu

În campania electorală principalele promisiuni au fost de natură economică, creionîndu-şi o agendă internă pro-business şi pro-integritate: reduceri fiscale pentru corporaţii, o poziţie flexibilă privind durata săptămânii de lucru, reducerea şomajului, investiţii pentru reconversie profesională, sprijin pentru energie regenerabilă şi modernizarea infrastructurii. În plan european, Emmanuel Macron este adeptul unei Uniuni Europene puternice, dar neaparat reformate: “Uniunea Europeană trebuie să se reformeze sau să înfrunte posibilitatea unui Frexit – ieşirea Franţei din blocul comunitar”, declara cu şase zile înainte de a fi ales preşedintele Franţei. Tot pe lista propunerilor acesta a adus în discuţie: corectarea defectelor globalizării, prin armonizarea taxării companiilor în UE, revizuirea reglementărilor referitoare la piaţa muncii şi creşterea taxelor anti-dumping.

Faptul că Macron a fost perceput ca un luptător proeuropean și  „opusul total” al lui Le Pen, a contribuit la creșterea fulminantă a politicianului în sondaje, iar ulterior, la victoria obținută de acesta. Teama de a așeza în fotoliul de președinte un lider cu viziuni anti-liberale a condiționat indubitabil prezența la vot de 75%.

Presidential candidate Emmanuel Macron campaigning in Albi

sursă foto: antena1.ro

„Francezii au ales, vă reamintesc, în luna mai, speranţa şi spiritul de învingător. Lumea întreagă a urmărit alegerile noastre prezidenţiale. Peste tot, oamenii s-au întrebat dacă francezii vor alege să se întoarcă spre un trecut iluzoriu, dacă vor părăsi tendinţa mondială, dacă vor ceda sfidării la adresa democraţiei şi în faţa spiritului de dezbinare şi vor întoarce spatele luminii. Dimpotrivă, francezii au îmbrăţişat viitorul. S-au lansat împreună într-un nou avânt, şi-au reafirmat încrederea în valorile care definesc această măreaţă naţiune”, a declarat Emmanuel Macron în primul său discurs ca președinte.

Emmanuel Macron Officially Inaugurated As French President

sursă foto: mediafax.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s