Problemele lumii, străine pentru România

În urma unei analize a paginii de facebook a postului de televiziune TVR1 am observat că știrile externe sunt foarte puțin distribuite pe pagina acestora. Dacă ar fi să analizăm jurnalul unei televiziuni, cel puțin în momentul în care în România se petrec evenimente cu impact național mare cum a fost în cazul protestelor, subiectele externe sunt în număr foarte mic și au o durată foarte scurtă. În publicațiile print, acestora le este alocat un loc destul de restrâns și sunt căutate știri care au legătură cu România sau menționate accidente în care au fost și români. Un exemplu de reacție pe care jurnalistul Cristian Tudor Popescu a criticat-o, a fost a ambasadorului României la Londra în urma atentatului: „Doamne-ajută să nu fie români printre victime”. Acest exemplu ne arată foarte bine interesul presei românești pentru știrile externe, atât timp cât nu ne privește direct.

08_ctp17_CP-465x390.jpg

O problemă pentru care acest tip de știri este tratat superficial, este faptul că jurnaliștii nu au acces direct la știrile din străinătate pentru că nu dispun de bugetul necesar pentru a se deplasa acolo. Tocmai din această cauză, majoritatea știrilor sunt preluate, și scrise aproape în același mod, de la publicații externe. În privința paginilor online ale publicațiilor românesști, secțiunea de externe este prezentă oriunde, doar că nu dispune de distribuire pe domenii, știrile fiind amestecate.
Dacă tragem o privire peste hotare, putem observa că știrile externe și interne dispun de un sapțiu echilibrat și sunt serios tratate. De asemenea, nici subiectele din România nu sunt tratate în același mod pe toate programele Tv. Evenimentele sunt tratate diferit în media din România. Așa s-a ajuns ca cei care protestează împotriva ordonanțelor să ceară și închiderea a două televiziuni, Antena 3 și România TV. De partea cealaltă se află alte posturi tv, cum sunt Realitatea TV sau Digi 24, unde protestele sunt prezentate diametral opus față de RTV și A3.
Practic, presa România este împărțită în două tabere. Alături de gruparea PSD-ALDE se află Antena 3, România TV, Evenimentul Zilei sau portalul Știri pe surse. Tot aici mai poate fi trecut Ion Cristoiu sau ziarul Cotidianul. Dacă subiectele de la noi din țară sunt tratatete cu superficialitate sau în funcție de politicile fiecărui post de televiziune, ce să așteptăm oare de la kilometri distanță?

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s