Scrieți, vă rog!

În februarie 2014, își făceau apariția undeva în partea estică a Peninsulei Crimeea, la început fără a atrage prea mult atenția, trupele armate ruse. La scurt timp aerporturile a două orașe au fost ocupate cu forța și s-au transformat în clădiri civile ale Rusiei, convertite acum în adevărate baze militare. Așa începea conflictul dintre Rusia și Ucraina acum doi ani și tot atunci presa internațională scria reținut despre conflictele din zonă, cu atît mai mult cu cît conflictul permanent al Rusiei cu Europa dădea semne că urma să se accentueze. În același an, locuitorii peninsulei pînă atunci ucrainiene decid printr-un referendum că vor să se alipească Rusiei. Lucrurile nu se opresc aici căci în Dombass, un orășel urcainian de lîngă Crimeea, au loc demonstrații pro-ruse ale unor grupuri, iar conflictul escaladează într-o luptă armată cu guvernul. Acesta este momentul care încurajează forțele ruse să treacă graniță în Ucraina.

- Știre despre referendum, HotNews, 2014
– Știre despre referendum, HotNews, 2014

În momentul incidentului, presa românească transmite informații depsre eveniment, dar nu face foarte relatări de la fața locului și nu aprofundează subiectul, astfel că el nu ocupă mult spațiu în buletinele de știri. Chiar dacă lucrurile se petrec „în apropiere” și o eventuală vecinătate cu rușii nu s-ar dovedi a fi favorabilă, mass-media scrie cu ochii plecați și repede subiectul, dînd impresia că se ghidează pe premisa că ignorînd un lucru îl poți face să dispară. Dintre toate posturile, TVR face cele mai multe transmisii dar situația este prezentată în așa fel încît să nu producă panică.

- Știrile TVR înainte de începerea conflictului
– Știrile TVR înainte de începerea conflictului

Deși incidentele durează de mai bine de trei ani, pentru că încă mai există forțe ruse pe teritoriul ucrainian și încă se mai produc conflicte armate cu pierderi de vieți omenești, presa trece evenimentele sub un val de umbră, aducînd din cînd în cînd subiectul, dacă se mai întreprinde o nouă acțiune în cadrul celor două țări, dacă a existat vreun schimb de replici sau dacă a avut loc o întîlnire importantă între oficialități.

Subiectul a fost abandonat și din cauza propagandei ruse foarte bine dezvoltate. Trustul Sputnik, una dintre cele mai importante unelte de manipulare ale Kremlinului, și-a adoptat poziția de apărător rus încă de la începutul conflictului, negînd prin articolele sale prezența armatei pe teritor ucrainian.

- Știre din Sputnik
– Știre din Sputnik, înainte de conflict

În fața Rusiei, Ucraina este un pion mult prea nesemnificativ, astfel că, fie printr-o influență directă, fie prin propaganda foarte bine dezvolată, statul rus reușește să „fure” din atenția pe care lumea ar trebui să o acorde situației, cu atît mai mult cu cît aceasta atîrnă încă sub semnul dureros al incertitudinii.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s