Suntem patrioți! Ce ne pasă?

În peisajul media, subiectele alese și, mai ales, modul în care sunt dezbătute, reprezintă o parte din imaginea țării respective. Despre România s-ar putea spunee vorba despre o țară de patrioți, pentru care restul lumii nu există, sau poate fi foarte ușor ignorat. Cât timp nu îl afectează în mod direct situația externă sau nu se face referire la români, spațiul internațional nu este de mare actualitate.

Site-urile de știri nu se dezic de la această regulă nescrisă. Se preiau știri externe de la site-urile mari de știri din afară, cum ar fi Le Parisien, Le Figaro, Th

digi

Știrile externe, în modul lor oarecum superficial în care sunt scrise, fac referie la SUA, Rusia, Moldova, Europa și mapamond. 

În utima perioadă Donald Trump, Putin, Macron sunt personajele după care sunt scrise știrile externe. Aceștia au declarat ceva sau au iscat controverse prin acțiunile lor.

digi2

A se observa cum în print screen-ul luat de pe DIGI 24, într-una dintre știri se face referire directă la România, în contextul în care pagina era creată pentru știrile externe, iar singurul lucru care are legătură cu știrile externe e dat de referința la Grecia. Dar într-un context eronat.

Pe agerpres.ro se observă o ușoară îmbunătățire a calității articolelor. Nu mai sunt legate strict de declarații ale oficialilor, ci de fapte, lucruri care afectează populația globului sau a unei anumite regiuni.

agp

În schimb, cei de la Adevărul îi au în vizor pe Trump și Macron. După care abia menționează intrarea Muntenegrului în NATO, aeronava dispărută în zona Myanmarului, situația cruntă din Venezuela, implicarea rușilor în situația țărilor din Balcani și atacurile armate de la Teheran.

 

 

 

adv12

adv4

 

adv5

Atitudinea aceasta față de evenimentele externe ne arată că, de fapt, până și informațiile externe se tabloidizează ușor, se caută șocantul sau se scriu știri legate de personaje controversate din politică. Pe bbc.com, la secțiunea World se menționează despre situația din Iran, o descoperire arheologică importantă pentru omenire în Maroc. Se menționează Africa, Canada, Australia, Asia, America Latină,  nu sunt lăsate ca și cum nu ar face parte din această lume. Dacă e să comparăm calitățile de jurnalist ale românilor și a celor de la BBC, pe lângă diferențele de stil, cu siguranță s-ar putea observa că străinii scriu mai bine pe stomacul plin sau când au un buget-mamut la îndemână.

Sursă foto: http://smartviewfinancialservices.com.au/options/jobs-at-home-online-6-news/

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s