Turcia „gulagul” presei

Turcia, o mare putere atât politică, cât și militară își menține statutul de regim totalitar atât prin acțiunile de control excesiv, propagandă în care libertatea individului este considerabil redusă, aceasta fiind pusă supusă autorității statului.

Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, „gulag” reprezintă lagărul de concentrare. De ce tocmai această asociere? Ei bine, de vină este sistemul dictatorial pe care îl propagă președintele Recep Tayyip Erdogan în încercarea sa disperată de a readuce Turcia pe planul politic internațional de altădată.

Un caz recent de control exercitat de către stat asupra societății este și cel al directorului ziarului turc de opoziție Aydinlik, Ilker Yucel, care potrivit sursei ziare.com, acesta a fost arestat pe motiv că a refuzat să publice dreptul la replică al ginerelui președintelui turc Recep Erdogan, Berat Albayrak, ministrul Energiei.

_95667831_turkmediaprotest9apr17afp

Astfel Yucel, membru important al partidului de stânga naționalist Vatan, fără reprezentare în parlament a fost arestat la Igdir în estul extrem al Turciei, unde va rămâne încarcerat până ce va achita suma de 28.000 de dolari.

Acesta, însă, nu este singurul caz de suprimare a libertății de exprimare  a presei. Măsurile drastice luate în ultima vreme, par a fi o răzbunare a președintelui turc, asta după ce în vara anului trecut a avut loc o încercare de lovitură de stat, spun încercare, pentru că aceasta nu a durat mai mult de două zile, timp în care armata turcă a preluat puterea, iar șeful Statului Major, Hulusi Akar a fost luat ostatic, apoi a fost eliberat și peste 290 de persoane au fost ucise la Ankara și Istanbul în timpul confruntărilor.

turkey-coup-465x390

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s