Turcia, haos în structură sau structură în haos?

Un referendum constituțional turcesc a fost susținut în data de 16 Aprilie 2017, pentru aprobarea/ respingerea celor 18 amendamente propuse Consituției turcești care au fost puse în fața Guvernului de către AKP, sau Partidul Justiției și Dezvoltării  și MHP, partidul Mișcării Naționaliste.

La aprobare, biroul Primului Ministru a urmat a fi abolit iar sistemul parlamentar existent înlocuit cu un sistem prezidențial executiv. Numărul de parlamentari a fost propus a fi mărit, de la 550 la 600, în timp ce președintelui i-a fost dat mai mult control  asupra deciziilor de stat.

Referendumul a avut loc sub stare de urgență, declarată după încercarea loviturii de stat din Iulie 2016.

 

Pe 15 Iulie 2016 s-a încercat coup d’êtat în statul turc, împotriva actualului președinte, Recep Tayyip Erdoğan. Guvernul a acuzat liderii mișcării ca fiind în legătură cu mișcarea Gülen, o organizație teroristă, care îl are în frunte pe Fethullah Gülen, un om de afaceri turc, stabilit în Pennsylvania, SUA. A urmat apoi războiul dintre președinte și clericul islamist.

Erdoğan l-a acuzat pe  Gülen că ar fi în spatele acestui atac, acuzație pe care Gülen a negat-o. Gülen a sugerat ca lovitura de stat a fost de fapt o ”auto-lovitură de stat”, prin care Erdoğan să-și consolideze autoritatea și poziția.

În timpul crizei din interiorul Turciei, peste 300 de persoane au fost ucise și peste 2100 rănite, iar clădiri guvernamentale, precum Parlamentul turc și Palatul Prezidențial au fost bombardate, sursa rt.com.  Au urmat apoi arestări în masă, peste 40 000 au fost deținuți, inclusiv 10 000 de soldați, și, pentru motive care încă rămân neclare, 2 745 de judecători, conform BBC News și CNN.

turkey-2
sursa: Saudi Gazette

Rezultatele referendumului organizat aproape un an mai târziu au indicat faptul că 51% au spus ”Da” la vot, pentru a acorda o putere sporită președintelui. Într-o mișcare fără precedent,  YSK, cea mai înaltă autoritate electorală din Turcia, a trecut drept valide buletine de vot neștampilate. Opoziția a declarat această acțiune ca fiind ilegală, spunând că 1,5 milioane de buletine de vot ar fi fost neștamplilate sau cu ștampile puse necorespunzător.

După spusele independent.co.uk, campania ”Nu” a argumentat propunerile acestui referendum, accentuând faptul că va fi concentrată prea multă putere în mâinile președintelui. Cei în favoarea votului ”Da” au argumentat spunând că aceste schimbări sunt necesare pentru o Turcie stabilă și puternică.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s