Turcia în era sultanului Erdogan…

 

 

 

nov2.turkey.HIGHRES-1024x682.jpgCetăţenii turci au fost chemați la urne în cadrul referendumului pentru introducerea sistemului prezidenţial, situaţie care i-ar permite preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, acuzat de tendinţe autoritariste, să consolideze puterea şi să rămână în funcţie până în anul 2029.

Recep Tayyp Erdogan susţine că vrea modernizarea ţării şi eficientizarea procesului decizional prin înlocuirea republicii parlamentare cu cea prezidenţială. În momentul de faţă, puterea executivă este deţinută în Turcia de Guvernul condus de prim-ministru, numit de Parlament. Recep Erdogan vrea ca preşedintele, ales prin votul direct al cetăţenilor, să deţină puterea executivă.

Erdogan va avea puteri apropiate de cele ale unui sultan. Printre modificările votate se află eliminarea cerinţelor de neutralitate politică pentru preşedinte, deci acesta poate fi membru de partid, extinderea celor două mandate legale, la trei, dacă există susținere în Parlament.

Referendumul modifică Curtea Supremă ale, care va avea 13 membri (de la 22), iar 5 dintre ei vor fi numiți de președinte, care va avea dretul de a numi funcționari de top și de a declara starea de urgență.

În marile orașe ale Turciei, Istanbul, Izmir, Ankara, votul a fost împotrivă.

Recep Erdogan a câștigat referendumul, așa cum pare acum, acesta rămâne la putere până în 2029. Evident, nimeni nu poate prevedea viitorul, mai ales pe zece ani, dar nu se știe nici ce mai plănuiște semisultanul turc pentru țara sa.

Acesta e președinte din 2014, după ce vreme de zece ani a fost premier, iar în cei trei ani ca președinte a transformat pas cu pas o poziția mai degrabă ceremonială într-un vechicul de putere.

De altfel, după tentativa de lovitură de stat de anul trecut, acesta și-a intensificat presiunea asupra opoziției politice și sociale și continuă să-l acuze pe clericul refugiat în SUA, Fethullah Gulen.

Au fost arestați în total 47.155 de oameni, critici ai guvrnării, academicieni, jurnaliști, ofițeri și funcționari publici, fapt ce a stârnit proteste internaționale, iar relațiile Turciei cu SUA și cu Uniunea Europeană s-au deteriorat.

În Turcia sunt în jur de trei milioane de refugiați sirieni, irakieni, afgani, cărora Erdogan le poate da drumul oricând în UE pentru a crea o criză mai mare decât cea din 2015.

Așa că ne putem aștepta la reacții modeste ale UE la referendum. Despre reacția SUA încă nu știm nimic, dar cum Turcia e așezată într-o zonă extrem de delicată, e de așteptat ca americanii să nu asiste relaxați la jocurile din regiune.

sursa foto www. reutes.com

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s