Turcia lui Tayyip Erdogan

erdogan-campaign-rally

Lovitura de stat din Turcia a început pe 15 iulie 2016, şi a fost una din partea armatei. O parte din armată a încercat să-l dea jos pe de la putere pe președintele Recep Tayyip Erdogan, motivul fiind păstrarea secularismului, a libertăților și reinstaurarea ordinii constituționale în Turcia.

Preşedintele a fost acuzat pentru blocarea accesului la presă liberă, reducerea la tăcere a unor critici, inclusiv jurnaliști, celor de la armată le-au tăiat din privilegii și putere, dar a investit în securitate și poliție. Ambele poduri de pe Bosfor au fost închise, care desparte partea europeană și cea asiatică a metropoliei turce.

Președintele l-a acuzat pe Fethullah Gulen pentru organizarea acestei lovituri de stat. Erdogan a chemat populația în stradă pentru a-l susține. Ulterior, s-au dat lupte de strada crâncene între cetățeni şi arată , soldate cu morți şi răniți. Lovitura de stat a eșuat şi toate persoanele care au contribuit la realizarea acesteia au fost arestate şi închise.

turcia-erdogan1-465x390

sursă foto: evz.ro

După această lovitură de stat cetățenii turci au participat la un referendum în urma căruia au decis ca președintele sa primească puteri sporite. În termeni juridici, 25 de milioane de oameni au spus da pentru transformarea Turciei din republică parlamentară într-o republică prezidențială. Dar, de asemenea, alte 24 de milioane de oameni s-au declarat împotriva acestor modificări.

TURKEY-POLITICS-MILITARY-COUP

sursă foto: incomemagazine

Conform The Economist Intelligence Unit’s Democracy Index 2015, Turcia este clasată în lista statelor cu “regim hibrid”, aflată între categoriile de stat cu democraţie defectuoasă şi state cu regim autoritar. “Regimul hibrid” al Turciei este caracterizat prin alegeri organizate cu multe nereguli, acte de corupţie, o societate civilă lipsită de putere, jurnalişti persecutaţi şi o justitie neliberă.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s