Turcia vs Olanda

Pe data de 15 iulie 2016 a avut loc o tentativă de stat în Turcia, ce a fost consecinţa tendinţelor autoritariste ale Administraţiei Recep Erdogan. Astfel, au fost stârnite mai multe acțiuni controversate, printre care şi consolidarea unor relaţii diplomatice.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan, unul dintre cei care au fondat Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), a convocat în noiembrie 2015 alegeri legislative noi, în speranţa că va avea și mai mult control asupra țării. Pentru prima dată de la numirea în funcție din anul 2002, Partidul Justiției și Dezvoltării nu a reușit să obțină majoritatea mandatelor atunci când au avut loc alegerile parlamentare din iunie 2015.

Tensiunile politice dintre Turcia și Olanda au atins noi niveluri atunci când președintele Turciei a descris Olanda ca pe o republică banană cu doar câteva zile înainte să fie numit noul prim-ministru.

Image result for erdogan
Sursă foto: www.ekathimerini.com

De unde a izbucnit conflictul?

Președintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan acuza Olanda de nazism și amenința cu represalii după ce doi miniștri turci au fost împiedicați să participe la campania din Rotterdam.

„Rotterdam, orașul lui Erasmus, distrus în totalitate de către naziști, care acum are un primar născut în Maroc: dacă cineva vorbește de fascism la Rotterdam atunci este total rupt de realitate”, a declarat Tusk în cadrul unei sesiuni plenare a Parlamentului European.

Guvernul olandez i-a interzis, mai întâi, ministrului turc Mevlut Cavusoglu să vină cu avionul la Rotterdam, iar apou a oprit familia ministrului Fatma Betül Sayan Kaya să intre în consulatul turc din Rotterdam din cauză că a crezut că vizitele erau nedorite și ar fi cauzat neliniște în zilele dinaintea intrării în campania electorală a Olandei.

„Lovitura de stat a fost folosită de Erdogan pentru a elimina toţi duşmanii săi, apropiaţi sau îndepărtaţi, şi pentru a scăpa de oricine ar putea combate retorica sa”, povesteşte o jurnalistă a Hurryet care nu doreşte să-i fie citat numele de teama repercusiunilor, spune evz.ro.

 

Sursă foto: www.cnbc.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s