Ucraina, fără opțiuni

Prelungita criză ucraineană a început la 21 noiembrie 2013, când președintele de la putere în acel moment, Viktor Yanukovych, a suspendat pregătirile premergătoare aderării la Uniunea Europeană. Decizia a avut drept consecință proteste în masă, cunoscute sub numele ”Euromaidan”. Mișcarea a fost în cele din urmă câștigătoare, culminând cu revoluția din februarie 2014, care l-a eliminat pe Yanukovych și guvernul său. Concomitent, după luni de proteste, criza politică și intervenția militară rusă în regiunea autonomă ucraineană a Crimeei a rezultat cu anexarea Crimeei de către Rusia, la 18 martie 2014. Ulterior, conflicte în Donetsk și Luhansk au evoluat într-un război între guvernul ucrainean post-revoluționar și pro-ruși, care au fost susținuți și asistați de forțe speciale și militare rusești.

1077410.jpg

Criza a avut diverse efecte, atât domestice, cât și internaționale. În urma raportului din Octombrie 2014 al Wold Bank, economia Ucrainei a scăzut cu 8% în anul 2014, ca rezultat direct al crizei. Sancțiunile economine impuse Rusiei de către Vest au contribuit acestei crize financiare. Mai mult, războiul din Donbass a cauzat un deficit semnificativ de transport de cărbune în Ucraina, în condițiile în care regiunea Donbass era importatorul principal de cărbune din țară, potrivit tass.com.

Totodată, din cauza crizei ucrainiene, o noua conductă cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi, a fost propusă a trece prin Turcia pentru a importa gaz natural Europei, conform arhivelor wayback, ocolind complet Ucraina, care, în mod normal, era un liant tradițional în afacerile rusești cu combustibil.

 

Progresul implementării reformelor post-revoluționare în Ucraina este încă lent. Potrivit raportului BBC din februarie 2016, Ucraina rămâne prinsă în corupție, și puțin progres a fost făcut pentru a ameliora situația economică. Lupte continuă în regiunea Donbass, iar rapoartele arată că există discuții despre un ”al treilea Maidan” pentru a forța guvernul să ia acțiune pentru a rezolva criza.

monument

 

Un program de împrumut din partea Fondului Monetar Internațional de aprox. 17,5 miliarde de dolari a fost aprobat în opt tranșe între 2015 si 2016. Totuși, în urma lipsei progresului din interiorul țării, numai două tranșe au fost plătite în 2015, în valoare de 6,7 miliarde de dolari.  În mai 2016 reprezentanți ai Fondului Monetar Internațional spuneau că reducerea corupției a fost un test-cheie în continuarea suportului internațional arătat față de Ucraina, potrivit uk. reuters.com.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s