Ucraina-Rusia: un război al puterii

În urmă cu trei ani, a izbucnit un război în Estul Ucrainei, un război al puterii, am putea spune, pentru anexarea Crimeei la Rusia, dat fiind localizarea geopolitica.

Războiul a început între tabăra rebelilor pro ruși și ucraineni. Lovitura de stat din acea perioadă nu a fost una doar armată, ea a luat amploare și în social media.

În timpul anexării Crimeei, guvernul rus a cheltuit peste 19 milioane $ pentru a finanța activitatea a 600 de persoane care au comentat în mod constant articole, au scris blog-uri și desfășurat activități în social media. Scopul lor era sa schimbe opinia publică din Crimeea și a comunitatii internaționale, sa blocheze vocile dizidenților din mass-media online, și sa creeze impresia că populatia sprijina anexarea, nota Michael Holloway în articolul „How Russia weaponized Social Media in Crimea”.

download

sursă foto: infosudest.ro

În raportul Națiunilor Unite privind estimările victimelor conflictului militar din Ucraina 1129 de persoane au fost ucise și aproape 3.500 de rănite în cadrul operațiunii antiteroriste a guvernului de la Kiev, în estul Ucrainei, se întâmpla astă iarnă.

Raportul precizează, de asemenea, că aceste estimări reprezintă numărul de minim de victime, pe baza unor date deținute de misiunea ONU din Ucraina. Numărul real al victimelor ar putea fi mult mai mare, însă, conform publicației online, știri pe surse.

De atunci și până acum situația pare că se va mai îndrepta, sau cel puțin nu mai e la fel de gravă, căci ucrainenii par să migreze spre Polonia pentru un trai mai bun. Ba mai mult, s-a ajuns la un acord de schimburi comerciale între UE și Ucraina.

Potrivit publicației Bloomberg, „Peste un milion de ucraineni au venit în Polonia în căutarea unui trai mai bun, întinerind societatea şi ajutând la consolidarea economiei ţării care iniţiat programul european Parteneriatul Estic, de întărire a relaţiilor economice şi politice ale UE cu fostele republici sovietice. Legăturile ling­vis­tice şi culturale, dar şi legăturile convenabile de transport cu autobuzul între cele două ţări fac din Polonia cea mai evidentă destinaţie.

Crimeea-si-Rusia.-foto-frontpress

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s