Ucraina se vrea în NATO

Acest conflict din Ucraina, sau razboi civil, a izbucnit după ce puterea pro-rusă de la Kiev a fost înlăturata prin revoluție și a fost instaurată o putere proocidentală. După ce noul leadership proocidental a ajuns la putere în Kiev, Ucraina și-a schimbat orientarea politică dinspre Est spre Vest, dinspre valorile eurasiatice spre valorile euroatlantice.

 

61562840.jpg

 

Noile autorități de la Kiev au declarat că Ucraina trebuie să intre in NATO și Uniunea Europeana. Faptul că Ucraina ar putea intra în NATO, a pus pe ganduri leadership-ul imperialist de la Moscova.

Pentru arhitectura de securitate a Federației Ruse, Ucraina are un rol deosebit de important. Doar ideea că ar putea scăpa de sub influența sa, Ucraina a provocat tensiuni la Kremlin. Spre sfârșitul anului trecut, la cererea președintelui Federatiei Ruse, Vladimir Putin, doctrina militară a Rusiei a fost actualizată, NATO fiind trecut pe lista elementelor ce reprezintă o amenințare serioasă la adresa securității naționale rusești.

Așadar, plecând de la premisa că Rusia vede NATO ca un actor agresiv la adresa sa, a decis că Ucraina nu trebuie lăsată să intre în NATO. Kremlinul este conștient de faptul că dacă Ucraina ar intra în NATO, alianța nord-atlantica s-ar apropia și mai mult de Federația Rusă.

Dar ce poate face Federația Rusă ca să împiedice intrarea Ucrainei în NATO? Face ceea ce vedem noi astăzi în estul Ucrainei.

 

9EN_00919715_0065

 

Moscova știe că un stat ca să poată intra în NATO trebuie să îndeplinească niște cerințe, una dintre aceste cerințe fiind ca statul care vrea să se alature alianței, să nu fie implicat în conflicte sau să nu aibă dispute teritoriale cu alte state.

Ceea ce face la ora actuală Rusia, prin intermdiul separatiștilor din estul Ucrainei, este să mentină Ucraina într-o permanentă stare de conflict astfel încât aceasta să nu se poată alătura NATO. Efectele conflictului din estul Ucrainei sunt evidente: peste 6000 de morți, sute de mii au părăsit țara, iar milioane de oameni au fost nevoiti să-și părăsească locuințele.

De asemenea, peste un milion de oameni sunt prinși în zona de conflict și au nevoie urgentă de ajutor umanitar. Pe plan economic, Ucraina stă cel puțin la fel de rău ca și pe plan umanitar: economia se află într-o recesiune accelerată, investitorii străini părăsesc țara, moneda națională se depreciază constant, iar țara se îndreaptă cu pași repezi spre falimentul economic.

 

kiew_maidan-600x400

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s