Un bănuț pentru știrile externe

Presa românească a „furat” din tendințele presei vestice aproape dintotdeauna, căci „tonul” în ceea ce privește zona mass-media a venit întotdeauna din partea respectivă. Cînd vine vorba despre cum se reflectă subiectele externe în presa națională, România n-a acordat prea mare atenție asupra modului în care trebuie să fie abordate știrile despre subiectele externe.

- Sursă foto: The Telegraph
– Sursă foto: The Telegraph

Presa românească s-a concentrat întotdeauna pe relatarea cît mai detaliată și mai senzaționalistă a evenimentelor care se petrec în interiorul granițelor noastre, alegînd să se concetreze prea puțin pe cele din alte țări.În ceea ce privește publicațiile print și online, acestea acordă un spațiu minim, o pagină de ziar sau o secțiune, în funcție de caz, pentru subiectele externe, care sînt, de cele mai multe ori, fie traduceri ale unor știri din presa străină, fie relatări foarte succinte ale unor evenimente de anvergură, care s-au petrecut undeva în lume. Totodată, mass-media românească a căpătat o tendință tot mai vizibilă de a scrie despre un subiect care s-a petrecut în alte zone, doar dacă acesta are vreo legătură cu societatea noastră sau dacă ar putea să producă vreun fel de influență în cadrul acesteia.

În cazul posturile de televiziune, Televiziunea Română este cea care tratează și documentează mai în profunzime subiecte internaționale, pe care le distribuie în cadrul programei de știri, dacă nu în mod egal, cel puțin într-o proporție echilibrată.

- Știrile externe pe site-ul TVR
– Știrile externe pe site-ul TVR

Și la TVR însă, domină și a dominat întotdeauna știrile dinspre partea Europei de Est și a Asiei, probabil datorită eficienței corespondenților în aceste zone (ex. Adelin Petrișor– zone de conflict).

Situația se află exact la polul opus în ziarele și televiunile de știri din presa britanică, americană sau franceză care își împart durata de transmisie foarte eficient și „responsabil” între știrile interne și cele externe, organizînd și emisiune de dezbateri sau analize pe subiecte internaționale.

Tendința tot mai acută a mass-media românească de a se focusa doar pe mondenități sau pe subiecte bombastice a dus la crearea unei discrepanțe tot mai evidente între aceasta și presa internațională, dar și la o dezinformare tot mai mare a populației.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s