Balena care a înnotat în audienţele presei internaţionale

La începutul acestui an, tabloidul britanic The Sun a publicat un articol din care reieşea faptul că un joc care îi face pe copii să se sinucidă a început să se răspîndească şi pe tărîmul britanic. Subiectul a fost preluat din ziarul rusesc Novaya Gazeta care, cu puţin timp înainte, acuza într-un alt articol că „Balena albastră” jucată de tinerii de pe un grup de Vkontakte, un fel de Facebook în variantă rusească, ar fi principala cauză a numărul mare de sinucideri din Rusia. „Am numărat 130 de sinucideri ale copiilor, care au avut loc în Rusia din noiembrie 2015, pînă în aprilie 2016 (!) – aproape toți cei care s-au sinucis erau membri ai aceluiași grup de Internet”, aşa începea articolul publicaţiei Novaya Gazeta.

„«Balena Albastră»- jocul sinistru care a trimis la terapie intensivă cinci copii din Iaşi”

Odată preluat de presa internaţională, „Balena albastră” a început să fie tot mai prezentă şi în presa din România. A fost ca un fel de harpoon, care, odată aruncat în lumea virtuală, a prins în hora asta, parcă nesfîrşită a balenelor albastre, toate publicaţiile de la noi care s-au agăţat cu dinţii de acest subiect, acoperind pagini întregi, iar acest joc a devenit, dintr-o dată, vinovat pentru toate stările de depresie prin care trec copiii din ziua de azi.

ÎN GOANA DUPĂ CLICK-URI

Isteria a început la noi cînd „Ziarul de Iaşi” a publicat articolul cu titlul „Cinci elevi de la școala Veronica Micle, sufocați în timp ce jucau «Balena Albastră»!”. Deşi inţial au schimbat şi au spus că din declaraţiile medicilor acei copii jucau „Ortul popii”, un joc destul de cunoscut în care eşti provocat să îţi ţi respiraţia, tabloidele de la noi, chiar şi ziarele mai serioase, în goana după click-uri şi audienţe, au început să rostogolească informaţiile şi să actualizeze site-urile cu ştirea de la ZDI.

Sursă foto: Ziarul de Iaşi
Sursă foto: Ziarul de Iaşi

Titluri precum „«Balena Albastră»- jocul sinistru care a trimis la terapie intensivă cinci copii din Iaşi” sau „Cinci copii sufocaţi după ce au jucat «Balena Albastră»” au început să apară din ce în ce mai des creînd un fel de isterie a oamenilor naivi.

Cei mai prezenţi atît pe reţele de socializare, pe internet cît şi la televizor a fost Digi24. Considerată una dintre cele mai ok televiziuni la ora actuală din România, cu formatul cel mai curat, aceştia au acoperit subiectul cu titluri bombastice, deşi articolul îl demonta din primele fraze deoarece nu exista nicio dovadă, iar titlul la ştirea cu cei cinci copii din Iaşi suna aşa: „«Balena Albastră» | Jocul sinistru care a trimis la terapie intensivă cinci copii din Iaşi”.
Tot Digi24, după ce chiar ei au scris un articol prin care demontau jocul, următoarea zi întrebau oamenii ce părere au despre acesta.

Sursă foto: Digi 24
Sursă foto: Digi 24

Niciodată nu s-a dovedit că acest joc ar fi vinovat de cele 130 de sinucideri care au avut loc în Rusia şi nu s-a făcut nicio analiză obiectivă care să dovedească că acei copii aveau tăieturi sau orice alt indiciu că jucaseră într-adevăr „Balena albastră”. Au fost doar pesupuneri care se bazau pe grupul de pe VK.com din care făceau cu toţii parte. Ba chiar mai mult de atît, această legătură între adolescenţi şi grupul de Facebook rusesc a fost aspru criticată de către site-ul independent de știri în limba rusă din Letonia, medusa.io, care acuza Novaya Gazeta de răspîndirea unei informaţii false, care creează isterie fără să aibă vreo bază solidă.

Sursă foto: Radio Europa Liberă
Sursă foto: Radio Europa Liberă

O investigație a jurnaliștilor de la Radio Europa Liberă a dovedit că nu există o legătură certă între sinucideri și acestă comunitate de pe Internet, iar Snopes, un site care se ocupă cu verificarea faptelor din știri, afirma că povestea de la care a pornit toată treaba nu a fost deloc verificată.

Cu toate acestea însă, tot în goana după audienţă, pe site-ul ziarului „Adevărul” a apărut zilele trecute un articol cu titlul „«Balena Albastră»revine: patru eleve ar fi jucat «jocul morţii»”. Dacă deschizi ştirea în nici măcar o propoziţie nu există o declaraţie sau o dovadă că una dintre fete ar chiar fi jucat,ba mai mult, părinţii şi diriginta, chiar şi fata au spus că a desenat cu pixul pe mînă o balenă ca să „fie mai interesantă”.

Dezinformarea aceasta în masă pe care o fac instituţiile media de la noi atunci cînd prind un subiect de acest tip nu duce decît la scăderea credibilităţii acelor publicaţii care păreau cît de cît ok, vezi Digi 24, dar şi la o isterizare în masă a oamenilor care cred tot ce se scrie sau se vede la televizor fără să verifice din alte surse. Pericolul şi mai mare, odată cu promovarea acestui joc,este însă altul şi anume că devenit atît de cunoscut, copiii ar putea, din curiozitate să intre pe aceste grupuri şi să ia contact cu tot felul de dubioşi sau cei care chiar suferă de depresie să înceapă să îl joace pe bune.

Sursă foto deschidere: http://www.cotidianul.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s