Mantia lui Harry Potter pe care au pus-o ziarele peste războiul din Ucraina

Lovitura de stat cu care s-a încheiat Revoluţia ucraineană pro-europeană a dus la anexarea peninsulei Crimeea. Data de 24 februarie 2014 a înseamnat o zi nefastă pentru estul Ucrainei cînd oamenii s-au trezit cu tancurile ruseşti „la usă”. Poziţionarea strategică a ţării, între Europa şi Asia a reprezentat mereu un punct de interes pentru ambele puteri ale celor două continente.

Sursă foto: Radu Dobritoiu
Sursă foto: Radu Dobritoiu

Oficialii ruşi spuneau că nu încalcă niciun acord dintre Rusia şi Ucraina odată cu prezenţa forţelor militare ruseşti în Crimeea ci este doar o formă de protecţie a activelor militare, însă două luni mai tîrziu chiar Vladimir Putin a contrazis aceste vorbe spunînd că în Crimeea au acționat soldați ruși fără însemne.

„exită alte ştiri care au un character urgent de la criza economică globală, la valurile de imigranți arabi și africani disperați care vin în Europă și pînă la nebunia campaniei prezidențiale americane”

Reacţia presei internaţionale a fost de a ocoli subiectul, iar în presa din România, singurul articol mai amplu care explică situaţia din zona de conflict a fost făcut de către reporterii de la Casa Jurnalistului, cînd Lina Vdovîi şi Vlad Ursulean au fost la faţa locului, pe data de 24 noiembrie, 2014, au vorbit cu oamenii şi au făcut un reportaj despre situaţia din „Republica Populară Donețk, o regiune separatistă din Ucraina pentru care s-au împușcat mii de oameni în ultimul an”.

Restul presei a tratat subiectul cu superficialitate, iar presa internaţională nici nu a vrut să audă. Un motiv pe care îl invocă Marvin Kalb, într-un articol din ziarul Washington Post este acela că „exită alte ştiri care au un character urgent de la criza economică globală, la valurile de imigranți arabi și africani disperați care vin în Europă și pînă la nebunia campaniei prezidențiale americane”, el mai spune că ziarele au dat înapoi deoarece războiul cu Ucraina deja l-a cîştigat Putin atunci cînd a plusat în faţa preşedintelui ucrainean Petro Poroșenko și „a ordonat forțelor sale să treacă granița și să respingă ofensiva ucraineană”, vrînd să dovedească tuturor că Rusia va cîștiga în orice împrejurare un război cu Ucraina.”

Sursă foto: ProTV
Sursă foto: ProTV

Pe lîngă toate articolele superficiale, fotografiile pe care le-a făcut Valery Melnikov explică, în imagini, cel mai bine situaţia de acolo. Şi Reuters deţine încă din luna februarie o galerie foto cu imagini care subliniază că războiul din Ucraina este departe de a fi încheiat, iar BBC a prezentat o serie de materiale prin care se expune, în mod cronologic, cele mai importante situaţii, pornind de la declararea independenței în Ucraina şi CNN a realizat o retrospectivă a acestora.

Din cauza faptului că ziarele nu mai prezintă nicun „breaking news”, ultimul articol care vorbeşte despre acest subiect fiind în 2016, nu ne putem face o idee despre ceea ce s-a mai întîmplat în zona de conflict, iar informaţiile sînt sărace în detalii ceea ce a dus la o cantonare a presei pe subiectul din estul Ucrainei.

Sursă foto deschidere: Valery Melnikov

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s