Cum au ales francezii „răul mai mic”

Francezii sînt cunoscuţi pentru cultul protestelor care este foarte bine implementat în rădăcinile lor. După ce canditatul extremei stînga, Jean-Luc Mélenchon, cel preferat de către tineri, nu a a ajuns în al doilea tur, francezii au făcut ceea ce ştiau mai bine, au protestat şi nu oricum, ci prin vot. Deşi nu îl cunoşteau deloc şi îl considerau un candidat „apărut peste noapte”, cei care l-au susţinut pe Mélenchon au migrat în al doilea tur spre candidatul centrist Emmanuel Macron. Francezii nu prea ştiau pe cine vor, însă ştiau cu siguranţă pe cine nu vor la conducerea Franţei, iar votul majoritar în favoarea lui Macron a reprezentat protestul acestora împotriva candidatei de extremă dreaptă Marine Le Pen.

Primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța i-au clasat pe primele două poziții pe Emmanuel Macron, proeuropean, și Marine Le Pen, de extremă-dreapta, care au avut 23,7%, respectiv 21,53% din voturi. Cei doi au intrat în cel de-al doilea tur de scrutin, fiind pentru prima dată în istoria Franței cînd socialiștii și republicanii, formațiunile tradiționale, nu au trecut de primul tur.

Alegeri_prezidentiale_Franta_2017

Într-un articol pentru Opinia studenţească, jurnalista stabilită la Paris,
Cristina Hermeziu, explica de ce tinerii au tins să meargă mai mult spre Mélenchon.

„Talentat și înflăcărat orator, Melenchon și-a trimis holograma la întînirile cu alegătorii în campania electorală, și-a trimis clona virtuală în săli pline, surescitate de retorica antisistem și de antisupunere. A avut abilitatea de a recupera spiritul tehnologic al vremii, și de a instrumentaliza în același timp suflul de nesupunere, impulsul subteran de a arunca totul în aer. Deja… „maturi”, tinerii au preferat extremele și pentru că e vîrsta extremelor și a fascinației pentru extreme.”

.

Lupta dintre cei doi candidaţi Emmanuel Macron, candidat din partea mișcării En Marche!, și Marine Le Pen (de extremă-dreapta), liderul partidului populist Frontul Național a fost destul de strînsă.

Sursa foto: News.ro
Sursa foto: News.ro

Conform Agence France-Presse (AFP), guvernul francez a anunțat, după aflarea rezultatelor primului tur, că îl susține pe candidatul En Marche! în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, după ce anterior președintele Francois Hollande a îndemnat electoratul francez să-l voteze pe Emmanuel Macron și să o respingă pe Marine Le Pen.

Sursă foto: Captură Le Monde

În afară, presa internaţională vorbea despre o victorie a fondatorului mișcării En Marche!. Le Monde a scris despre rezultatele alegerilor ca fiind „un pariu reușit” şi tot ei au făcut un grafic al voturilor nule spunînd că e pentru prima dată cînd au existat atîtea, aproximativ 17%, ceea ce înseamnă enorm pentru o ţară democratică precum Franţa.

Le Figaro a subliniat absența candidaților partidelor tradiționale – respectiv socialiștii și republicanii – din turul al doilea, vorbind despre „un nou seism”,făcînd referire şi la faptul că Macron este destul de nou în calsa politică.

La noi presa a tratat subiectul alegerilor din Franţa într-un mod balcanic, mai de can-can. După anunţarea lui Macron drept cîştigător, cei la Digi24 şi HotNews scotoceau în viaţa privată a proaspătului preşedinte, conturîndu-i portretul primei doamne, Brigitte Macron.

Sursă foto: Captură Digi 24

Încă de cînd a fost ales, preşedintele Emmanul Macron a luat deja o serie de decizii şi atitudini privitoare la situaţile de criză din Franţa alegînd să ignore toate vocile care îi puneau sub semnul întrebării competenţele de conducere a unui stat precum este cel francez.

Sursă foto deschidere: ProTV

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s