Fethullah Gulen, un Soroş al Turciei

„Nicăieri altundeva în lume presa nu este la fel de liberă ca în Turcia. Sînt absolut sigur de ceea ce afirm”, declara în 2014 preşedintele Recep Tayyip Erdogan în cadrul unei conferinţe de la Ankara. Nimeni nu s-ar fi gîndit că în mai puţin de doi ani, după cum afirma Can Dündar, redactor-şef al cotidianul turc de opoziţie Cumhuriyet, că presei din Turcia i se va pune o „botniţă groasă”, iar exprimarea liberă va rămîne doar o amintire.

„Între timp, de acolo de unde mă aflu eu, după gratiile unei puşcării din Istanbul unde risc să mai stau doi ani pentru că am publicat fapte reale, pot vedea unde se opreşte Europa.”

Într-un text publicat de ziarul Le Monde şi tradus de RFI Can Dündar denunţă cenzura şi intimidarea orchestrată de Recep Tayyip Erdogan. Atacul la adresa preşedintelui turc e lansat din închisoarea unde Dündar a fost încarcerat pe 26 noiembrie fiind acuzat de spionaj şi divulgare de secrete de stat.

Sursă foto: captură de pe site-ul Le Monde
Sursă foto: captură de pe site-ul Le Monde

„Din închisoarea în care mă aflu, lansez un apel pentru libertatea de expresie. Un apel lansat dintr-un loc devenit un infern pentru mass-media. Am fost arestat pentru cà mi-am făcut treaba de jurnalist şi acum mă bizui pe solidaritatea confraţilor mei din lumea întreagă”, scria acesta în articloul din Le Monde.

Sursă foto: RFI
Sursă foto: RFI

Acesta se declara dezamăgit şi acuza Uniunea europeană că a decis să ignore politica de opresiune dusă de Erdogan în schimbul primirii şi menţinerii în Turcia a refugiaţilor. „Între timp, de acolo de unde mă aflu eu, după gratiile unei puşcării din Istanbul unde risc să mai stau doi ani pentru că am publicat fapte reale, pot vedea unde se opreşte Europa.

Răscoala militară din iulie 2016 nu a reprezentat pentru Erdogan nu o piedică, ci mai mult o șansă pentru a se afirma şi a se impune ca lider puternic de care Turcia nu se poate lipsi. Aproximativ 145 de jurnaliști au fost închiși atunci, iar mai multe trusturi de presă a fost lăsate fără licențe și însușite guvernului turc. Erdogan a dorit cu orice preţ să împiedice distribuirea unor informații contrare ideologiei actuale turce. El consideră că informațiile difuzate de presă nu sînt potrivite pentru planurile sale dictatoriale. Sub aparenta scuză de arestare cauzată de insulta adusă regimului, la baza faptelor lui Erdogan se află disprețul și ura pentru de mass-media și Internet. Aceasta izvorîtă din faptul că nu poate controla decît într-o mică măsură informaţiile care circulă în mediul online. Accesul limitat la orice mijloc de informare al turcilor reduce posibilitatea ca aceştia să primească date şi informaţii corecte, iar acest lucru face mai uşoară manipularea populației.

Contextul a fost aşa: în iulie, 2016, armata turcă a încercat o tentativă de lovitură de stat împotriva regimului Erdogan. În Ankara și Istanbul străzile, spațiile aeriene și instituțiile publice au fost împînzite de militari, tancuri, aeronave, focuri de armă și civili. Traficul pe podurile Bosfor și Fatih Sultan Mehmet au fost oprite. Aeroportul Ataturk din Istanbul și Parlamentul au fost înconjurate de tancuri. Elicoptere și avioane au survolat principalele orașe și au deschis focuri. Şeful Statului Major Interarme a fost luat ostatic, la fel și reporterii televiziunii publice, care a fost ocupată de militari. Au avut loc mai multe explozii, printre care în Parlament și în sediul televiziunii, dar și pe stradă. Armata anunța preluarea puterii și impunerea legii marțiale, în timp ce promitea o nouă Constituție.

Erdogan i-a acuzat rapid pe ofițerii militari cu un rang scăzut, care s-au răzvrătit împotriva superiorilor lor şi mai târziu, el a arătat cu degetul peste Atlantic, spre Pennsylvania, spre singurul om care nu era în ţară ca să poată să dezmintă: Fethullah Gulen, un cleric singuratic care conduce o mișcare populară numită Hizmet, care a înfiinţat grupul educațional „Lumina” a apărut în România la inițiativa unor finanțatori de origine turcă, stabiliți în Constanța şi care numără în total 11 instituții de învățămînt preuniversitar din care face parte și Școala Internațională Spectrum din Iași.

Sursă foto: BBC
Sursă foto: BBC

Conform denews.ro, după lovitura de stat, jurnaliştii care încercau să scrie ce se întîmplă în interiorul ţării au fost arestaţi. Campanii întregi au fost organizate pentru ai ajuta pe cei închişi pe nedrept, iar ziarele internaţionale publicau abuzurile care s eîntămplau în Turcia, iar în interiorul ţării, mass-media se lupta cu valul cenzurii.

Reuters transmitea la sfîrșitul lunii mai informaţii despre doi jurnaliști de la cotidianul turc Sozcu, ziar cunoscut pentru lupta şi opiniile critice la adresa guvernului de la Ankara. De „propagandă teroristă” a fost acuzat şi un jurnalist de la publicaţia Die Welt, măsură care a fost numită de către presa germană drept una dintre cele mai mari nedreptăţi care i s-a făcut exprimării libere în ultimii ani.

Sursă foto: http://jewishbusinessnews.com

Pentru a nu avea acces la informaţii, poporului turc i s-a limitat accesul la Interent, iar site-ul Wikipedia nu a mai putut fi accesat de către aceştia. După referendumul de pe 16 aprilie, 2017, prin care Turcia a devenit republică prezidenţială, iar preşedintele Erdogan a obţinut putere absolută, pe Wikipedia se găseau numai critici dacă accesai informaţii despre actualul preşedinte, astfel aşa se poate explica limitarea accesului la pagină. Referendumul a împărţit poporul turc în două. Jumătatea care a răspuns „da” (aproximativ 25 de milioane) şi jumătatea care a răspuns „nu” (aproximativ 24 de milioane).

Comparat ca nivel de influenţă a maselor cu Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul și primul preșefinte al Republicii Turce, preşedintele Tayp Erdigan nu vrea să respecte schimbările aduse de primul preşedinte dorindu-şi puterea doar pentru el. În contextul în care Turcia este divizată, iar jumătatea care au răspuns „nu”, este aproape egală cu cea care a răspuns pozitiv, la eventuale alegeri, mai există însă o spreanţă pentru revenirea la democraţie, nu la sultanatul impus de către preşedintele Erdogan.

Sursă foto deschidere: http://www.evz.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s