You shall pass, spuse Erdogan…

Președintele Erdogan a reușit să-și atingă ambiția de a fi recunoscut ca fiind sultanul neîncoronat al Turciei. Însă, acest scop al său a fost atins cu prețul unei diviziuni a Turciei în mai multe tabere.

erdogan-stalin

Erdogan a reușit, printr-un referendum,  să schimbe constituția, aducând sistemului prezidențial schimbări majore înclinate mai degrabă spre un sistem totalitar decât unul democrat.

Câștigat cu 51 de procente, referendumul schimbă complet rolul președintelui în stat, oferindu-i lui Erdogan mare putere de decizie.

Multe controverse înconjoară acțiunile actualului președinte a Turciei, opoziția cerând o renumărare a peste 60% dintre voturi, afirmând că voturi neștampilate au fost considerate valide, în favoarea dictatorului în devenire.

În plus, o monitorizare a Consiliului European aduce un raport îngrijorător, punând la îndoială integritatea referendumului. Aceștia au declarat că media a acoperit disproporționat întregul eveniment favorizând modificarea constituției.

Chiar și mai straniu este faptul că, cele trei orașe majore ale Turciei, Istanbul, Ankara și Izmir precum și marea majoritate a Kurzilor au votat împotriva acestor schimbări ce i-au adus președintelui putere nemărginită la nivel național.

Chiar dacă din punct de vedere economic Turcia pare a fi într-o oarecare ascensiune, acțiunile lui Erdogan au cauzat o tentativă a unei lovituri de stat, în capitală având incursiuni ale armatei care anunță că au preluat puterea închizând rețelele sociale și preluând controlul asupra unor televiziuni.

Strategia lui Erdogan a fost aceea de a se folosi de cetățeni, susținători ai acestuia au ieșit în calea forțelor armate la îndemnul președintelui, incidente soldate cu răniți.

În aproximativ 12 ore, lovitura de stat este înăbușită, în prezent, președintele Turciei aflându-se într-o poziție favorabilă dar blamată de cetățeni.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s